spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăhighlightScandal în NATO pe scutul antirachetă

Scandal în NATO pe scutul antirachetă

-

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a recunoscut luni la Bruxelles că înaintea summitului de la Varşovia încă nu există un acord unanim între cele 28 de state membre ale NATO pentru a declara la această reuniune că scutul antirachetă este subordonat de acum înainte, cel puțin în faza sa ‘inițială’, comandamentului Alianței, relatează Agence France Presse conform Agerpre.  

- Reclama -

Summitul va avea loc în weekend.

- Advertisement -

Franța în special solicită garanții suplimentare că nu se va grăbi transferul deplin al scutului către autoritățile militare ale NATO, în lipsa controlului politic al celor 28 de state aliate. ‘Astăzi, aceste capacități se bazează pe controlul și comandamentul SUA, deci nu putem vorbi despre apărare antirachetă a NATO’, declară pentru AFP sub protecția anonimatului o sursă din anturajul ministrului francez al apărării, Jean-Yves Le Drian.

‘Vom avea capacitate operațională completă numai atunci când vom fi mulțumiți de modalitățile de control politic’ al scutului de către cele 28 de state membre ale Alianței, explică sursa de la Paris. Eventuala activare a sistemului pentru a opri un atac cu rachete, o decizie care va trebui luată într-un interval de câteva secunde, are ‘consecințe strategice’ semnificative pentru statele membre NATO, mai apreciază sursa franceză intervievată de AFP.

- Advertisement -

Acest aspect este ‘evident important’, a admis luni Stoltenberg. ‘Trebuie să găsim modalitățile de a garanta controlul politic necesar, instrumentele de comandament și de control necesare, având totodată în vedere că dacă vom fi atacați cu rachete balistice, intervalul de timp disponibil pentru luarea deciziilor este foarte scurt (…) Este exact ceea ce examinăm în acest moment’, a menționat secretarul general al NATO.

Tensiunile s-au amplificat după ce baza de la Deveselu (sudul României) a devenit pe 12 mai prima unitate din Europa unde este operațională o componentă terestră a scutului american antirachetă.

Sistemul de la Deveselu reprezintă faza a doua a scutului antirachetă și este compus din 24 de interceptoare SM-2 și dintr-un radar antibalistic Aegis Ashore, versiunea terestră a sistemului radar ce echipează navele flotei militare americane începând din anul 2004, componenta navală fiind prima fază a scutului.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img