Scandal cu ”masacru” UDMR-PNL: Un ministru UDMR susține că un lider liberal „acţionează din ură faţă de maghiari”

0

Ministrul UDMR al Dezvoltării Cseke Attila l-a acuzat pe preşedintele PNL şi CJ Oradea, Ilie Bolojan, că este „fără viziune” şi în calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Bihor „acţionează din ură faţă de maghiari”, deplângând soarta funcţionarilor de etnie maghiară concediaţi în urma restructurării acestei instituţii,, transmite Ebihoreanul care citează declarațiie făcute de Cseke Attila la o reuniune UDMR, citatele fiind reproduse din presa de limba maghiară.

„Ilie Bolojan acţionează pe baza unor cifre contabile simple, din ură faţă de maghiari – numărul angajaţilor vorbitori de limba maghiară a scăzut de la 24 la sută la 14 la sută – şi conform unui model administrativ greşit, care este străin de loc şi ţară”, a declarat Cseke, citat de Bihari Napló.

Nu în ultimul rând, Cseke a afirmat că Bolojan „masacrează” viaţa culturală, cu precădere pe cea maghiară, ceea ce nu poate aduce „pace socială”, şi că atât „armata PNL”, cât şi preşedintele Consiliului Judeţean sunt depăşiţi de anvergura „intelectualităţii”, motiv pentru care UDMR îşi asumă „organizarea autoapărării”. Motivul? Ambiţia lui Bolojan ca, sub pretextul reorganizării instituţiilor de cultură din subordinea CJ Bihor, să desfiinţeze teatrul maghiar.

„Masacrul vieţii culturale şi al sistemului instituţional poate fi simpatic pentru unii, dar cu siguranţă nu aduce o comunitate mai pregătită şi nu creează pace socială. Armata PNL-ului, a lui Bolojan, a intrat în război împotriva culturii şi nu poate ţine pasul cu ritmul profesiei, intelectualităţii şi comuinităţii sobre. Este de datoria noastră, în consultare cu cei interesaţi, să le monitorizăm sensibilităţile şi prejudecăţile, să ajutăm la organizarea autoapărării, a luptelor, dacă este necesar, şi, sperăm, şi mai multă pace. La urma urmei, să fie clar pentru toată lumea: adevăratul obiectiv este eliminarea teatrului maghiar independent, celelalte sunt doar explicaţii, conversaţii„, a declarat Cseke.