Home Dezvaluiri Scandal cu iz penal la Asociația Medicilor Dentiști: Sute de mii de...

Scandal cu iz penal la Asociația Medicilor Dentiști: Sute de mii de euro din cotizații subtilizați?

0

Scandal cu iz penal în Asociaţia Medicilor Dentişti din România. Mai mulţi practicieni acuză conducerea asociaţiei şi o arată cu degetul pe şefa Ecaterina Ionescu, plângându-se că nu mai au nicio idee ce se întâmplă cu banii lor din cotizaţii, de mai bine de 3 ani. Stomatologii acuză conducerea că nu a mai întocmit niciun raport de activitate de ani buni şi ia decizii în mod discreţionar. Mai mult, statutul asociaţiei ar fi modificat, astfel încât doar 3 oameni să ia decizii în numele a 20.000 de stomatologi din toată ţara, transmite b1.ro.

„Am fost scoşi din toate organismele internaţionale, de la CED, care e o corespondenţă profesională, pentru că nu s-a plătit cotizaţia. Am sesizat toate organismele şi autorităţile statului.  Atât Ministerul Sănătăţii, Ministerul Învăţământului, ARACIS, Parchetul General, DNA, tot ce s-a putut”, arată doctor Mihaela Cuţu, avertizor de integritate public.

„De ani de zile n-am văzut o dare de seamă financiară serioasă aşa cum ar fi trebuit ca raportul să fie trimis membrilor. Rămâne de văzut dacă măcar formal o să primim nişte date legate de modul în care s-au cheltuit banii colegilor”, susţine şi Dan Şutean, medic stomatolog în Timiş.

„Sunt 22.000 de medici dentişti, cotizaţia e de 40 de lei pe lună. Din aceşti bani, o bună parte îi trimite colegiului naţional. Sunt adunaţi, în aceşti ani, cred că putem să vorbim liniştiţi de sute de mii de euro”, completează acesta.

Dacă cotizaţia la organismele internaţionale la care sunt afiliaţi nu a mai fost plătită de ani buni, în schimb între medici au apărut zvonuri că membrii din biroul executiv al asociaţiei dentiştilor îşi alocă indemnizaţii de 2.500 de euro pe lună. De restul banilor nu ştie nimeni nimic, iar întrebările sunt.. descurajate.

„Există un deficit de procedură democratică în ceea ce priveşte aplicarea normelor de funcţionare  Inclusiv dreptul la opinie începe să fie suprimat de anumiţi membri ai BEX-ului. În 8 ani de zile nu s-a dat niciun document scris privind bugetul, privind execuţia bugetară, nici în consiliul naţional, nici în adunarea generală. Se cere o acoperire prin vot a acestor foruri decizionale, fără ca BEx-ul să vină cu nişte materiale scrise”, susţine doctor Corin Penciuc, preşedintele filialei Sălaj.

Tot medicii acuză că nu mai au nicio putere să schimbe ceva în organismul înfiinţat practic pentru ei. Şi asta pentru că se schimbă şi mecanismul de reprezentare. Pe scurt, 3 oameni, aleşi pe sprânceană, ar urma să ia decizii în numele a peste 20.000 de stomatologi din România. 

„Conducerea discreţionară este foarte puţin spus în dispreţul legii. Cu ignorarea totală a oricăror legi aflate în vigoare.Altfel, deşi refuz să cred, după următoarele alegeri probabil că va fi un singur om care va conduce întreaga suflare din medicină dentară”, precizează Dan Şutean.

Iar transparenţa, atât în decizii cât şi în privinţa banilor, ar fi zero. 

Între 2014 şi 2019, pe site-ul CMDR în secţiunea noutăţi nu a fost publicat nimic actualizat. Au fost mai multe chestiuni despre practicieni, de care s-a aflat întâmplător, tangenţial, tardiv. 

În momentul în care vrei să iei cuvântul şi nu eşti lăsat eşti pur şi simplu ameninţat că te opui colectivului, că te opui majorităţii. Posibilitatea de a discuta e foarte scăzută atunci când apar sub diverse forme intimidări, ameninţări, jigniri, ofense sau atitudini de genul „iată nişte frustraţi care vor să vorbească”, arată şi medicul stomatolog Nicolae Cazacu.

Aşa că dentiştii anunţă că au depus mai multe plângeri la Parchetul General. Asociaţia medicilor stomatologi este însă un organism privat, unde Ministerul Sănătăţii nu are atribuţii. De la minister aflăm însă că este în desfăşurare un control încrucişat la Facultatea de medicină dentară, unde ar avea atribuţii chiar şefa dentiştilor din România, Ecaterina Ionescu. Contactată de jurnaliştii B1TV, până acum aceasta a refuzat să răspundă acuzaţiilor.
 

Ad

Exit mobile version