Entitatea sârbă din Bosnia, Republika Srpska, s-a declarat miercuri neutră din punct de vedere militar într-o încercare ce este potrivit președintelui său primul pas în perspectiva unui referendum asupra aderării la NATO, alianță impopulară în rândul sârbilor după campaniile ei de bombardamente din 1995 și 1999 în Bosnia și Kosovo, relatează Reuters.
Republica sârbă este una dintre cele două regiuni autonome create în Bosnia după războiul din anii 1990 în timpul destrămării fostei Iugoslavii. Ea este legată de Federația bosniaco-croată printr-un guvern central slab, care se ocupă de problemele militare.
Președinția interetnică a Bosniei, guvernul ei central de la Sarajevo și Federația dominată de bosniacii musulmani și croați au declarat demult că aderarea la NATO și Uniunea Europeană sunt priorități strategice.
Dar sârbii bosniaci înclină spre legături mai strânse cu Rusia, aliniind politica lor cu cea a Serbiei, aliatul din timpul războiului în urma căruia NATO a devenit extrem de impopulară ca urmare a campaniei de bombardamente din 1999 pentru a scoate forțele sârbe din Kosovo și după loviturile aeriene ale NATO din 1995 împotriva rebelilor sârbi din Bosnia.
Președintele sârb bosniac Milorad Dodik, un naționalist sârb, a afirmat în repetate rânduri că legăturile mai strânse cu NATO trebuie decise prin referendum în Republica Srpska, chiar dacă astfel de decizii pot fi luate doar la nivel de stat în conformitate cu constituția.
„Adunarea Naționala a Republicii Srpska a decis să proclame neutralitatea militară (…) în legătura cu alianțele militare existente până la un posibil referendum pentru a lua o decizie finală cu privire la această chestiune”, se afirmă în rezoluție.