spot_img
23.8 C
București
vineri, august 19, 2022
AcasăAnalizeSalazar provoacă scandal în Portugalia după moarte

Salazar provoacă scandal în Portugalia după moarte

-

Polemică în Portugalia, unde se construiește un muzeu dedicat dictatorului Antonio Salazar, transmite RFI.

- Reclama -

După cum relatează portalul Eurotopics, în satul natal al fostului dictator portughez se construiește un muzeu care îi va evoca amintirea.  António de Oliveira Salazar a înființat în 1933, Estado Novo, un regim represiv care s-a încheiat abia în 1974, odată cu Revoluția garoafelor. Adversarii proiectului se tem că acest muzeu va deveni un loc de pelerinaj pentru nostalgicii fascismului. Mass-media lusitană este, de asemenea, foarte critică.

Ziarul Público își manifestă dezacordul cu primarul care afirmă că localitatea avea obligația de a-și onora „marii oameni”. Și asta, pe locul în care Salazar și-a petrecut copilăria, un sat al cărui microcosmos se întinde de la școală la biserică sau cimitir. Trebuie să ne temem că acest „centru de interpretare” [cum va fi numit acest muzeu] va deveni un omagiu care-l va banaliza și normaliza  pe Salazar, într-un mediu dominat de valorile limitate pe care le-a apărat întotdeauna „.

În Jurnal de Noticias scriitorul Valter Hugo Mãe consideră inacceptabilă deschiderea acestui muzeu în satul Salazar:

Criminalii  trebuie comemorați în locurile unde au ucis sau au murit. Acesta sunt motivele care ne obligă să le amintim memoria. … Este greșit să spunem că evocarea memoriei lui Salazar și celebrarea lui ca „fiu al țării”, o figură istorică, face parte din  libertatea democratică. Este o postură rușinoasă. … Este vorba despre un regim care a ucis, torturat și mințit și care a sărăcit pungile și mințile portughezilor și ale tuturor popoarelor despre care portughezii credeau, greșit, că le dețin în proprietate” – spune scriitorul cu referire la fostele colonii portugheze.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Sfârșitul șefei radioteleviziunii publice germane în șampanie și contracte dubioase de...

0
Pentru prima dată în mai bine de 70 de ani, un director al radioteleviziunii publice îşi încheie mandatul înainte de termen. Un scandal preocupă...