Miștoul ”ajutorului” G7 pentru incendiile din Amazonia

0
110

Preşedintele bolivian Evo Morales a salutat marţi decizia G7 de a „acorda un ajutor de urgenţă de 20 de milioane de dolari pentru combaterea incendiilor din Amazonia, calificând-o în acelaşi timp ca fiind „foarte mică”, transmit AFP și Agerpres.

A firefighter works during a wildfire near Robore, Santa Cruz region, eastern Bolivia on August 22, 2019. – Up to now, wildfires in Bolivia have devastated about 745,000 hectares of forests and pasturelands. Neighboring Peru, which contains much of the Amazon basin, announced it was „on alert” for wildfires spreading from the rainforest in Brazil and Bolivia. (Photo by STR / AFP) (Photo credit should read STR/AFP/Getty Images)

„Salut (…) această mică, mică, foarte mică contribuţie a G7 de 20 de milioane de dolari. Nu este un ajutor, face parte dintr-o responsabilitate comună deoarece toate popoarele au obligaţia” să participe la conservarea mediului, a declarat preşedintele Boliviei într-un interviu acordat postului de radio Panamericana.

Liderul bolivian a apreciat că ţările cele mai industrializate ale planetei, dintre care 7 s-au întâlnit recent în Franţa, în cadrul summitului G7, „trebuie să contribuie mult şi nu doar atunci când sunt incendii”. Cu toate acestea, el şi-a exprimat speranţa ca ajutorul promis să sosească cât mai rapid.

Liderii G7 reuniţi la Biarritz, în sud-vestul Franţei, au promis să deblocheze de urgenţă 20 de milioane de dolari pentru a trimite bombardiere cu apă care să contribuie la stingerea incendiilor care au cuprins pădurea amazoniană.

Acest ajutor a fost respins ferm de Brazilia, în contextul polemicii dintre preşedintele acestei ţări Jair Bolsonaro şi omologul său francez Emmanuel Macron. Marţi, liderul brazilian a condiţionat discutarea ajutorului din partea G7 de „retragerea insultelor” de către şeful statului francez.