Polemică în Portugalia, unde se construiește un muzeu dedicat dictatorului Antonio Salazar, transmite RFI.
După cum relatează portalul Eurotopics, în satul natal al fostului dictator portughez se construiește un muzeu care îi va evoca amintirea. António de Oliveira Salazar a înființat în 1933, Estado Novo, un regim represiv care s-a încheiat abia în 1974, odată cu Revoluția garoafelor. Adversarii proiectului se tem că acest muzeu va deveni un loc de pelerinaj pentru nostalgicii fascismului. Mass-media lusitană este, de asemenea, foarte critică.
Ziarul Público își manifestă dezacordul cu primarul care afirmă că localitatea avea obligația de a-și onora „marii oameni”. Și asta, pe locul în care Salazar și-a petrecut copilăria, un sat al cărui microcosmos se întinde de la școală la biserică sau cimitir. Trebuie să ne temem că acest „centru de interpretare” [cum va fi numit acest muzeu] va deveni un omagiu care-l va banaliza și normaliza pe Salazar, într-un mediu dominat de valorile limitate pe care le-a apărat întotdeauna „.
În Jurnal de Noticias scriitorul Valter Hugo Mãe consideră inacceptabilă deschiderea acestui muzeu în satul Salazar:
„Criminalii trebuie comemorați în locurile unde au ucis sau au murit. Acesta sunt motivele care ne obligă să le amintim memoria. … Este greșit să spunem că evocarea memoriei lui Salazar și celebrarea lui ca „fiu al țării”, o figură istorică, face parte din libertatea democratică. Este o postură rușinoasă. … Este vorba despre un regim care a ucis, torturat și mințit și care a sărăcit pungile și mințile portughezilor și ale tuturor popoarelor despre care portughezii credeau, greșit, că le dețin în proprietate” – spune scriitorul cu referire la fostele colonii portugheze.