Dacă președintele Klaus Iohannis nu a reușit să aibă nici o întâlnire bilaterală în Washington D.C, unde a participat la Summitul securității nucleare la care au fost prezenți 50 de șefi de state și guverne din întreaga lume, ministrul de externe Lazăr Comănescu, care l-a însoțit pe șeful statului, a reușit să aibă una.
Ministrul afacerilor externe al României, Lazăr Comănescu, a avut o întrevedere la 1 aprilie 2016, în marja Summitului privind Securitatea Nucleară (NSS 2016) de la Washington, cu viceprim-ministrul și ministrul de externe al Republicii Socialiste.Vietnam, Pham Binh Minh, informează un comunicat transmis AGERPRES.
Așa cum FLUX 24 a informat în exclusivitate președintele Klaus Iohannis nu a solicitat nici măcar o primire la Casa Albă în comparație cu Polonia care a cerut acest lucru chiar dacă a primit un refuz.
Comănescu s-a întâlnit cu ministrul de externe comunist din Vietnam cu puține ore înainte ca șeful Securității de la Hanoi să fie ales președintele țării.
Adunarea Națională vietnameză (parlamentul țării) l-a ales sâmbătă, conform așteptărilor, în funcția de președinte al statului pe Tran Dai Quang, care a deținut postul de ministru al securității, transmit AFP și EFE.
Quang, în vârstă de 59 de ani, fusese desemnat pentru această funcție în luna ianuarie de Partidul Comunist, adevăratul centru de putere în Vietnam.
Aceasta este prima dată când un general de poliție devine președinte al Vietnamului. Alegerea sa confirmă dominația politică exercitată de conservatori, după congresul din ianuarie al Partidului Comunist, marcat de lupta aprinse între aceștia și reformatori.
Mai mult, președintele și soția sa și-au prelungit cu o zi șederea în Washington D.C pentru a merge la Festivalul ciresilor infloriți, un eveniment care atrage numeroși turiști.
COMUNICATUL ÎN LIMBĂ DE LEMN A MAE DESPRE MAREA VICTORIE DIPLOMATICĂ A LUI LAZĂR COMĂNESCU ÎN D.C:
Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a avut o întrevedere la 1 aprilie 2016, în marja Summit-ului privind Securitatea Nucleară (NSS 2016), cu Pham Binh Minh, viceprim-ministru şi ministru de externe al R.S. Vietnam.
Cei doi demnitari au exprimat interes pentru intensificarea cooperării dintre România şi Vietnam, prin revigorarea programului de vizite la nivel înalt şi prin dezvoltarea componentei economice bilaterale.
Ministrul Lazăr Comănescu a arătat că investiţiile şi schimburile comerciale dintre cele două state pot fi consolidate prin proiecte concrete în domenii precum petrochimie, IT sau construcţii navale. Totodată, a fost subliniată importanța următoarei reuniuni a Comisiei mixte economice, care va avea loc în iunie 2016, la Hanoi.
În acest context, şeful diplomaţiei române a evocat rolul celor aproape 4.000 de specialişti vietnamezi, absolvenţi ai unor universităţi din România, care acţionează ca veritabilă punte de legătură între cele două țări.