Noul lider al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), la guvernare în Germania, Armin Laschet, a fost prim-ministrul Landului Renania de Nord-Westfalia. Este un susținător al proiectului ”Nord Stream-2” și îndeamnă ca Rusia să nu fie demonizată. Pe de altă parte, însă, el este considerat continuator al politicii promovate de Angela Merkel. Ce se va întâmpla cu relațiile dintre Moscova și Berlin dacă, la toamnă, Laschet va ocupa funcția de cancelar al Germaniei? – se întreabă publicația ”Vzgliad” conform Vești din Rusia.
În vârstă de 59 de ani, Lachet a fost ales cu 521 dintr-un total de 991 de voturi exprimate de delegații la Congresul CDU, amânat în repetate rânduri din cauza pandemiei și desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, în regim virtual. Adversarul lui, avocatul corporatist Fridriech Merz, a primit 466 din voturi. Astfel, noul președinte al CDU devine unul dintre cei mai probabil candidați la funcția de cancelar al Germaniei din partea blocului CDU/CSU la alegerile parlamentare din septembrie anul curent. Totuși, observatorii acordă șanse de victorie prim-ministrului Lndului Bavaria și președinte al Uniunii Social-Creștine (CSU), Markus Seder, precum și ministrului Sănătății, Jens Spahn.
Laschet, susținut inclusiv de cancelarul Angela Merkel, a fost un aliat fidel al acesteia. În 2015, spre exemplu, el a sprijinit decizia ei de a primi în Germania peste un milion de migranți. Acum, adresându-se delegaților, el a declarat că, după pandemie, ”va trebui să facem multe lucruri altfel”.
Potrivit sondajelor de opinie, conservatorii CDU sunt creditați cu 37% din intențiile de vot la alegerile parlamentare, urmați de ”Verzii” liberali, cu 20%, și social-democrații, parteneri de lungă durată ai Angelei Merkel, cu aproape 15%. La capitolul popularitate, Laschet este mult inferior actualului cancelar, ”iar această încredere nu poate fi dăruită, nu poate fi moștenită și nu poate fi lasată moștenire”. ”Această încredere trebuie câștigată. Nu sunt suficiente cuvintele dure sau bune… Când vorbele și faptele nu se contopesc unele cu altele, apare neîncredere”, a declarat Laschet.
Politologul german Alexander Rahr consideră că, odată cu venirea lui Laschet la șefia CDU, nu trebuie să fie așteptate schimbări vizibile, care ar fi fost posibile în cazul victoriei lui Merz. ”Sub Laschet puține se vor schimba. Acesta este motivul pentru care delegații l-au ales pe el. Îi va păstra pe cei care au făcut carieră și au ajuns pe culmile puterii în stat sub actualul canceral. Laschet nu întreprinde demersuri categorice, nu va întoarce partidul spre dreapta, nu îl va face mai conservator, așa cum a promis Merz”, este convins Rahr.
În opinia lui, Laschet va respecta poziția centru-liberală. Acum, opinia publică din Germania va urmări cum va începe să-și construiască echipa care să-l ajute să lupte pentru funcția de cancelar. ”Laschet are șanse bune. Poate astăzi îl vedem pe viitorul cancelar al Germaniei”, a apreciat analistul german.
Dacă va învinge, relațiile ruso-germane cu siguranță nu se vor înrăutăți. Până acum, politicianul a avertizat în legătură cu demonizarea Moscovei pentru situația cu Crimeea și a pus sub semnul îndoielii acuzațiile la adresa Rusiei privind otrăvirea lui Skripal (Serghei Skripal, fost agent dublu, despre care se afirmă că ar fi fost otrăvit, el și fiica lui, cu agentul Noviciok, în Marea Britanie, n.r.). De asemenea, el a criticat SUA pentru acțiunile lor în Siria și s-a pronunțat în favoarea adâncirii relațiilor cu China.
La Forumul germano-rus din urmă cu câteva luni, Laschet ”s-a pronunțat clar în favoarea proiectului Nord Stream-2”. ”Laschet a fost omul pragmatic, omul care înțelege că între Germania și Rusia sunt multe conflicte, dar că, personal, vrea să le rezolve. Nu este rusofob, dar va apăra interesele naționale”.
În Germania vine la putere un om care are o atitudine mult mai pozitivă față de viitorul relațiilor germano-ruse, mult mai pragmatică decât a manifestat doamna Merkel și mulți alți candidați la funcția de președinte CDU”, afirmă Rahr.
Venind în completare, fostul ministru-consilier al ambasadei URSS în RDG, Igor Maksimîciaev, doctor în științe politice, cercetător la Institutul Europei al Academiei de Științe a Rusiei, este de părere că liderii CDU au dat dovadă de înțelepciune alegând în fruntea partidului un om care nu și-a mânjit reputația cu atacuri scandaloase asupra ”unei țări de a cărei relație depinde, în mare parte, rolul Germanei în relațiile internaționale”. ”Laschet are timp să-și creeze un profil internațional. Necazul tuturor politicienilor regionali este că ei se descurcă bine în treburile mărunte, legate de rolul lor într-o provincie concretă. Dar Renania de Nord-Wesfalia este cea mai dezvoltată, din punct de vedere industrial, regiune a Germaniei. Este coloana vertebrală a țării. Prin urmare, în acest sens, el este un important ca exponent al expresiei majorității celor care muncesc. În spatele lor există o mare susținere din partea opiniei publice. Dar cum se va transforma această susținere în idei politice concrete se va vedea mai târziu”, este convins Maksimîcev.