spot_img
27.8 C
București
joi, august 11, 2022
AcasăDiasporăRomânul care a mutat sediul NATO

Românul care a mutat sediul NATO

-

NATO are un nou sediu iar operațiunea mutării fizice și fără niciun risc a organizației a căzut pe umerii lui Bogdan Lăzăroae, un american de origine română care a lucrat din umbră pentru aceasta timp de aproape zece ani, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

În vară, NATO triumfa fiindcă avea căsuță nouă: un sediu ecologic, modern, mare și frumos, vis-à-vis de fostul sediu din Bruxelles.

Clădirea fusese deja inaugurată simbolic de liderii statelor NATO în 25 mai 2017, dar schimbarea de sediu s-a produs efectiv doar un an mai târziu, în 13 iunie 2018.

Privit din afară , evenimentul pare exagerat. La o privire mai atentă, însă, operațiunea își dezvăluie toată complexitatea și dificultatea, riscurile multiple și implicațiile nebănuite.

Bogdan Lăzăroae, roman american aflat la NATO din 2008, a condus această operațiune discret, din umbră. O echipă tânără care includea 19 naționalități l-a ajutat în această sarcină. Ziariștii l-au descoperit doar la sfârșit când serviciul de presă a organizat câteva vizite ghidate.

Eu l-am întâlnit acum, la câteva luni după mutare când și emoțiile au mai trecut și am petrecut câteva minute împreună într-o zi însorită, undeva nu departe de NATO.

Bogdan mi-a povestit astfel experiența lui ieșită din comun: mutarea a șapte mii de metri lineari de arhivă, 28 de ambasade (misiunile naționale la NATO care se află toate sub același „acoperiș”), unele mobile, documente, ateliere specializate, obiecte de artă. Această operațiune s-a soldat cu un singur incident: spargerea unei lămpi.

Cele 12 săptămâni de mutare efectivă  au fost însă precedate de ani de planificare și pregătire a operațiunii, dublată de retrocedarea fostului sediu statului belgian și de latura privind sistemele informatice noi.

Partea cea mai grea, dar și cea mai interesantă este munca cu oamenii, spune el, cu tinerii de cele 19 naționalități diferite pe care Bogdan i-a strunit și în același timp i-a lăsat să-și exprime creativitatea.

Claritatea misiunii, spune el, bine definită de la bun început  – anume mutarea sediului fără ca Alianța să-și întrerupă activitatea sau măcar să fie cât de putina stânjenită – a condus la o muncă de echipă eficientă.

„Apoi rolul meu principal este să le creez resursele și liniștea, posibilitatea de a livra pentru această misiune în felul cum cred ei și nu cum o văd eu fiindcă fiecare dintre noi percepem lucrurile diferit”, spune Bogdan.

Bogdan Lăzăroae este născut la Sibiu, este absolvent al Facultății de Politehnică de la București și a plecat în Statele Unite în 1996 pentru a face un Master in Business Administration. A lucrat apoi pentru primăria orașului New York și în domeniul finanțelor publice în Virginia și în Hawai.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Românii fac 15.000 de euro urcarea pe Mont Blanc

0
Depozit de 15.000 euro pentru salvare și înmormântare ca să urci pe Mont Blanc. Banii sunt pentru a acoperi costurile în cazul în care trebuie...