Oferta Poloniei de a plăti 2 miliarde USD pentru o bază militară americană: O cascadorie de PR

0
128

Președintele polonez Andrzej Duda i-a propus lui Donald Trump înființarea unei baze militare americane permanente în Polonia, sugerând că aceasta ar putea fi numită Fort Trump. Varșovia ar urma să investească 2 miliarde de dolari pentru acest obiectiv, transmite RFI.

Pentru Bloomberg, Fort Trump ar marca un precedent periculos.
Membrii NATO pot înțelege că protecția din partea Statelor Unite  vine acum cu un preț. Dar ar putea, de asemenea, să-i scutească pe contribuabilii din SUA de miliarde de dolari. Duda i-a oferit lui Trump tot ce acestuia îi place: banii și numele înscris cu litere aurite.

New York Times precizează că, în timp ce NATO a detașat trupe în Polonia, inclusiv militari ai Statelor Unite, ideea unei baze americane permanente pe un teritoriu care a aparținut odată Pactului de la Varșovia, îl va deranja în mod sigur pe președintele Vladimir Putin.

Liderul rus a acuzat de mult timp Occidentul că încalcă spații pe care Moscova le-a privit întotdeuna ca fiind în aria sa de influență,  precum Crimeea, Georgia, Ucraina sau statele baltice.
Dar, pentru dl. Trump, ideea de aliat NATO care plătește pentru o garanție americană de securitate coincide cu ambiția sa de a pune capăt unei garanții inechitabile oferite unor aliați de către prea generosul Washington, scrie NYT.

Washington Examiner crede că discuțiile pot părea unele obișnuite pentru urechile americane, însă situația poloneză este mult mai complicată decât ar sugera analogiile lui Trump. Polonia se străduiește să-și mențină identitatea, o identitate atât europeană, cât și indisolubil catolică. Pentru a face acest lucru, trebuie să evite capcanele gemene ale revanșismului rus și decadenței culturale occidentale.

Este doar o cascadorie de PR, consideră Süddeutsche Zeitung:

Președintele american, de multe ori pro-Moscova, nu va merge prea departe. Chiar și lideri precum Ben Hodges, până în 2017 comandantul armatei americane în Europa, se opun unei baze permanente în Polonia, pentru că ar încuraja temerile rusești. Surprinzător este faptul că guvernul polonez, altfel atât de secretos și național-populist, a făcut propunerea publică. Astfel de inițiative sunt, în mod normal, discutate în privat. Deci, pare mai mult o figură de PR, pentru a marca puncte în rândul alegătorilor patrioți”, este concluzia ziarului german.