spot_img
9.3 C
București
marți, noiembrie 5, 2024
AcasăAnalizeROMÂNII DIN UCRAINA ACUZĂ AUTORITĂȚILE DE LA BUCUREȘTI: Preferă să tacă

ROMÂNII DIN UCRAINA ACUZĂ AUTORITĂȚILE DE LA BUCUREȘTI: Preferă să tacă

-

- Reclama -

Reprezentanţii românilor din Ucraina au solicitat într-o scrisoare miniştrilor Educaţiei şi Externelor de la Bucureşti să-şi contacteze de urgenţă omologii de la Kiev în legătură cu intenţia autorităţilor de a trece la ”cotele lingvistice ucrainene” de la 1 septembrie, care ar urma să înlocuiască în şcolile din regiunea Odesa ”limba moldovenească”, o limbă despre care autorii scrisorii afirmă că este inexistentă.

- Reclama -

Ei mai susţin şi că este de fapt un artificiu pentru a nu utiliza denumirea de ”limba română”, ceea ce ar implica amânarea aplicării măsurii pentru 2023. De asemenea, argumentează că Iniţierea unui dialog constructiv cu partea ucraineană ar evita un proces nedorit in instanţă cu autorităţile ucrainene, ”dar care s-ar impune în condiţiile în care nu se va putea clarifica situaţia în următoarele două săptămâni”. Ei susţin că încă nu au primit un răspuns al autorităţilor de la Bucureşti. În mod similar, românii din Ucraina s-au adresat şi autorităţilor din Republica Moldova, repectiv ministrului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, de la care au primit un răspuns în 29 iulie. Pe aceeaşi temă s-au adresat şi ministrului Educaţiei din Ucraina, căruia i-au cerut să renunţe la denumirea ”limba moldovenească”.

- Advertisement -

”Precizăm, de asemenea, că trecerea la cotele lingvistice ucrainene din 01.09.2020 nu doar că ar afecta grav întreg sistemul de învăţământ (atât cât a mai rămas), ci şi ar perpetua programele diferite de învăţământ la limba şi literatura română în regiunile Cernăuţi şi Transcarpatică, pe de o parte, şi la limba şi literatura moldovenească, în regiunea Odesa, pe de altă parte. În aceste condiţii, se impune implicarea directă şi cu celeritate a autorităţilor din R.Moldova şi România, în special ale ministerelor educaţiei, astfel încât să se împiedice trecerea la cotele lingvistice ucrainene ale şcolilor din regiunea Odesa de la 01.09.2020, pe motiv că predarea în aceste şcoli se efectuează în aşa-numita limbă moldovenească, adică intr-o limbă care nu este a UE”, scriu reprezentanţii românilor din Ucraina.” Vă rugăm insistent să contactaţi de urgenţă omologul Dvs. din Ucraina, pentru a nu permite distrugerea şcolilor din regiunea Odesa (de la 01.09.2020) pe un motiv fals – predarea într-o altă limbă decât limba română. Este timpul să se treacă (mai exact să se revină) oficial la limba română de predare şi în şcolile din regiunea Odesa, după cum s-a procedat (din 1992) în regiunile Cernăuţi şi Transcarpatia. De asemenea, considerăm că o bună şi rapidă coordonare a acţiunilor cu ministerele de profil de la Chişinău, pentru acest caz, ar fi de un real folos. Iniţierea unui dialog constructiv cu partea ucraineană ar evita un proces nedorit in instanţă cu autorităţile ucrainene, dar care s-ar impune în condiţiile în care nu se va putea clarifica situaţia în următoarele două săptămâni”, afirmă Consiliul Naţional al Românilor din Ucraina. Eugen Patraş, vicepreşedinte al Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi. acuză că ”Bucureştiul preferă să tacă”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img