România nu extrădează un bosniac acuzat de crime de război

0
79

Curtea de Apel Constanța a respins cererea formulată de Ministerul Justiţiei al Republicii Bosnia şi Herţegovina, privind extrădarea persoanei solicitate Stojcic Zoran, cu dublă cetățenie, suedeză și bosniacă. Acesta este acuzat pentru săvârșirea infracțiunii de crimă de război împotriva civililor. Menționăm că bărbatul locuiește în România din 1992, iar în Constanța s-a stabilit de circa 10 ani. Magistrații au mai solicitat anumite date și clarificări din partea autorităților străine, însă nu au primit răspunsuri concludente, motiv pentru care, coroborând cu faptul că este cercetat pentru o faptă petrecută în urmă cu 28 de ani, s-a ajuns la decizia de față, transmite Replica de Constanța.

Un martor a declarat că, pe 5. mai 1992, în fața casei sale a venit un camion cu 8 soldați, printre care și Stojcic Zoran. În continuare, a fost luat cu acel camion, alături de mama și sora sa, unde i-au cazat în sala de educație fizică. Militarii au mai adus persoane de naționalitate croată fiecare din ei a fost dus la interogare la ofițerul de politie. În aceeași noapte, în sala unde era victima, au venit 3 militari. Între care și Stojcic Zoran, care i-au comandat să se ridice și să meargă cu ei. A fost dus într-o încăpere, iar Zoran l-ar fi lovit în regiunea rinichilor. Apoi l-au așezat pe un scaun și au început să-l intrebe unde sunt cazate trupele ustașe (mișcare naționalistă, teroristă și separatistă croată, care a renăscut în 1990), comanda lor, legăturile, bucătăria și altele. În timp ce puneau întrebări, tot timpul îl loveau cu mâinile si picioarele peste tot corpul. Victima își amintește că de trei ori a căzut de pe scaun, iar ei au ridicat-o și au continuat s-o lovească cu picioarele în piept, spate, precum și cu patul puștii peste umeri.

Când a căzut a treia oară de pe scaun, l-au stropit pe bărbat cu apă și au crezut atunci că și-a pierdut cunoștința. Toată acea interogare a durat mult timp, după ce l-au adus înapoi în sală, mai exact l-au aruncat deoarece din cauza bătăilor nu a putut să mearga pe picioare. I-au dat drumul pe 19 mai 1992 și atunci i-a fost comandat să nu se îndepărteze de casă și că va fi controlat zilnic.