spot_img
15.1 C
București
sâmbătă, mai 21, 2022
AcasăAnalizeRFI: Primăria București vrea taxă de 200 de lei/pagină pentru informațiile publice

RFI: Primăria București vrea taxă de 200 de lei/pagină pentru informațiile publice

-

Primăria Capitalei a publicat pe site-ul instituției (www.pmb.ro) un document ale cărui prevederi extrem de importante urmează a fi discutate și votate în ședința Consiliului General al Municipiului București (CGMB) de miercuri, 28 martie 2018. La scurt timp de la publicare, Primăria a scos însă de pe site 15 pagini cu mai multe modificări controversate. RFI a obținut varianta inițială a documentului.

Documentul prevede schimbări importante în ceea ce privește chiriile percepute de municipalitate de la diverse instituții care funcționează în spații ale Primăriei, precum organizații profesionale, ONG-uri, case de cultură, școli de artă, biblioteci, ateliere de creație, sedii de cercetare și proiectare, organizații profesionale etc.

Poate cea mai importantă modificare dorită de Primărie e legată de supra-taxarea eliberării de documente de interes public de către Compania Imobiliară București S.A, una din cele 22 de companii înființate de primarul Gabriela Firea, care până la 31 ianuarie 2018 avea doar 2 angajați. Conform acestui document, eliberarea de informații de interes public în baza legii 544/2001 ar urma să fie taxată cu 200 de lei/pagina tip A4 și 250 de lei/pagina tip A3. Practic, orice cetățean, instituție media, ONG care ar dori să obțină informații de interes public, să semnaleze eventuale nereguli sau ilegalități ar trebui să plătească prețul de 200 de lei pentru fiecare pagină printată de Primărie. Spre exemplu, pentru obținerea unui document de interes public de 50 de pagini, solicitantul ar trebui să achite Primăriei suma de 10.000 de lei.

La scurt timp, Primăria București a scos de pe site 15 din cele 48 de pagini ale documentului. Practic, e vorba de toate secțiunile unde erau menționate modificările de mai sus.

RFI a obținut varianta inițială a documentului. Poți consulta documentul: modificari_cgmb.pdf.

În prezent, pe site-ul Primăriei, documentul conține doar 33 de pagini, lipsind cele 15 pagini cu modificările ce ar urma să fie votate în ședința CGMB de miercuri, 28 martie.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...