spot_img
-0.6 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăAnalizeRFI: Liderii europeni, gata să îl accepte pe Bashar al-Assad şi soluţia...

RFI: Liderii europeni, gata să îl accepte pe Bashar al-Assad şi soluţia rusă în Siria?

-

La summitul liderilor europeni s-a luat în discuţie şi problema esenţială a momentului: cum se poate pune capăt conflictului din Siria, una dintre principalele cauze ale „invaziei” refugiaţilor în Europa. Liderii europeni au decis să relanseze discuţiile în cadrul ONU în vederea soluţionării acestui conflict care a făcut sute de mii de victime şi a trimis pe calea exilului alte câteva sute de mii de persoane, transmite Radio France Internationale.

- Reclama -

Președintele francez Francois Hollande a lansat la Bruxelles ideea organizării unei noi conferințe a ONU asupra Siriei, în urma celor din 2012 și 2014. „Toți cei care pot contribui la găsirea unei soluții politice în Siria trebuie aduși la masa” negocierilor, a declarat Hollande, întrebat dacă președintele rus Vladimir Putin poate juca şi el un rol în soluționarea conflictului sirian. Şi premierul britanic David Cameron a căzut de acord asupra „necesităţii de a dinamiza procesul politic” în Siria. Mai mult însă, cancelarul german Angela Merkel a estimat că se impune chiar cooptarea președintelui sirian Bashar al-Assad la găsirea unei soluții la conflictul care macină țara de mai bine de patru ani. „Noi trebuie să vorbim cu mai mulți actori și aceasta înseamnă și cu Assad, dar mai sunt și alții”, a declarat cancelarul german în finalul summitului extraordinar. Ea a invocat „nu doar cu Statele Unite, dar şi Rusia, şi, de asemenea, parteneri regionali importanți, precum Iranul, țările sunnite ca Arabia Saudită”. Poziţia liderilor europeni pare aşadar să se fi schimbat, spre deosebire de cea a Statelor Unite care cred în continuare că sprijinul militar sau politic pentru președintele sirian Bashar al-Assad ar putea doar spori riscul unei confruntări cu forțele coaliției ce luptă contra grupării jihadiste Statul Islamic.

- Advertisement -

Statele Unite şi Israelul se opun „soluţiei Assad”

Într-un interviu pentru cotidianul italian La Stampa, John Kerry a spus că i-a transmis ministrului de externe rus Serghei Lavrov că Statele Unite sunt îngrijorate de susținerea militară oferită de Moscova lui Assad în războiul civil din Siria. ”Aceste acțiuni ar putea provoca o escaladare suplimentară a conflictului și ar duce la și mai multe pierderi de vieți nevinovate, crescând fluxul de refugiați și riscând o confruntare cu coaliția anti-SI ce acționează în Siria”, a menționat oficialul american, fără a preciza exact componența coaliției. La rândul său, Israelul și-a exprimat îngrijorarea față de implicarea Rusiei în Siria, apreciind că această poziționare a Moscovei ar putea duce accidental la confruntări între forțe ruse și israeliene în teren. Vă reamintim, Rusia și-a suplimentat echipamentul militar, inclusiv tancuri și elicoptere, la baza aeriană de la Latakia, ceea ce crește posibilitatea unor misiuni de luptă în spațiul aerian sirian.

- Advertisement -

Rusia îşi va spori ofensiva în Siria?

Agenţia Bloomberg scrie chiar că președintele rus Vladimir Putin se pregătește pentru lovituri aeriene unilaterale împotriva Statului Islamic în Siria dacă Statele Unite îi resping propunerea de a-și uni forțele. Bloomberg a relatat că cursul de acțiune preferat de Putin este ca guvernul SUA și aliații lui să fie de acord să-și coordoneze campania împotriva militanților Statului Islamic cu Rusia, Iranul și armata siriană. Compania media citează o persoană apropiată Kremlinului și un consilier al Ministerului Apărării de la Moscova. Bloomberg mai citează o a treia persoană care declară că propunerea lui Putin constă într-o acțiune militară comună însoțită de o tranziție politică, în timp ce plecarea lui Assad este o cerere cheie a Statelor Unite. Rusia a comunicat propunerea Statelor Unite, potrivit serviciului de știri Bloomberg.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img