spot_img
26.8 C
București
luni, iulie 15, 2024
AcasăFapt DiversRFI: De ce sunt şanse mici ca “Aferim!” să ajungă pe lista...

RFI: De ce sunt şanse mici ca “Aferim!” să ajungă pe lista finală a nominalizărilor la Oscar?

-

Lungmetrajul „Aferim!” este propunerea României pentru o nominalizare la categoria cel mai bun film străin a premiilor Oscar de anul viitor. Criticul Iulia Blaga, care a făcut parte din juriul care a votat în favoarea peliculei regizate de Radu Jude, spune, într-un interviu la RFI, că “Aferim!” este fără îndoială îndreptăţit să reprezinte România la Premiile Oscar, însă şansele sale pentru a ajunge pe lista finală a nominalizărilor nu sunt foarte mari.

- Reclama -

Anul acesta, 14 pelicule au fost considerate eligibile pentru a deveni propunerea României pentru o nominalizare la categoria „cel mai bun film străin” a premiilor Oscar 2016.

- Advertisement -

„Aferim!” a câştigat cu majoritatea voturilor membrilor juriului format din Cristina Corciovescu, Magda Mihăilescu, Ileana Bârsan, Eugenia Vodă, Irina Margareta Nistor, Mihai Fulger, Iulia Blaga şi Dana Duma.

Ce şanse are, însă, filmul lui Radu Jude să ajungă pe lista finală a nominalizărilor la categoria filmelor străine de la Oscar? Puţine, explică Iulia Blaga, care spune într-un interviu la RFI, că “în ultimii ani, nu cele mai bune filme vorbite în altă limbă decât engleza sunt nominalizate la Premiile Oscar sau ajung măcar pe lista scurtă (n.r. la categoria “cel mai bun film într-o limbă străină alta decât engleza”). Explicaţia este că acestea sunt gusturile Academiei, membrii săi sunt destul de în vârstă şi, de regulă, ei preferă poveşti de largă respiraţie, care sunt foarte populare, care nu sunt neapărat extrem de revoluţionare sau care nu pun în discuţie teme foarte profunde”.

- Advertisement -

Criticul de film, care a votat pentru ca “Aferim!” să reprezinte România la Oscaruri, mai spune că va ţine pumnii peliculei lui Radu Jude, dar că se teme că nu va avea “ecoul pe care îl merită în rândul membrilor Academiei americane de film”.

Iulia Blaga aminteşte totodată că într-o situaţie nefericită s-a aflat şi filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” al lui Cristian Mungiu: “toată lumea din România aştepta ca pelicula să intre pe lista de nominalizări şi nu a intrat. A fost atunci şi un curent de opinie din partea presei americane în favoarea filmului. S-a pus în discuţie legitimitatea membrilor Academiei: de ce se întâmplă ca filme care sunt într-adevăr importante să nu ajungă nici măcar pe lista scurtă de nominalizări”.

„Aferim!” – pentru care Radu Jude a primit trofeul Ursul de Argint pentru cea mai bună regie la Festivalul de la Berlin 2015 – este un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu), caută un rob fugar (Cuzin Toma). Din distribuţie mai fac parte Alexandru Dabija, Luminiţa Gheorghiu, Victor Rebengiuc şi Alexandru Bindea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img