spot_img
4 C
București
joi, decembrie 19, 2024
AcasăAnalizeRevista medicală The Lancet: Vaccinul Sputnik V e foarte bun. Reface cărțile...

Revista medicală The Lancet: Vaccinul Sputnik V e foarte bun. Reface cărțile în ierarhia mondială

-

Publicarea, marți, a unor rezultate foarte bune pentru Sputnik V ar putea reface cărțile în ierarhia mondială a vaccinurilor împotriva Covid-19, scrie agenția AFP, care notează că este vorba atât de un succes științific cât și de unul politic pentru Rusia lui Vladimir Putin.

- Reclama -

Potrivit rezultatelor intermediare ale testelor, publicate în revista medicală The Lancet, prezintă o eficacitate de 91,6% împotriva formelor simptomatice de Covid.

- Advertisement -

Este net superior față de vaccinul AstraZeneca/Oxford, eficient în proporție de circa 60%, potrivit Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Ambele sunt vaccinuri cu vector viral, respectiv folosesc alți viruși, adaptați pentru a lupta împotriva Covid.

- Advertisement -

Dar vaccinul AstraZeneca se bazează pe un singur adenovirus specific cimpanzeilor, în timp ce Sputnik V folosește doi adenoviruși umani diferiți pentru fiecare dintre doze. Potrivit cercetătorilor ruși, această tehnică provoacă un răspuns imunitar superior.

„După părerea noastră, este cel mai bun vaccin din lume, ca nivel de eficacitate, securitate, preț și logistică”, a susținut marți Kirill Dmitriev, directorul Fondului suveran rus, care a participat la crearea și dezvoltarea vaccinului.

Vaccinurile Pfizer/BioNTech și Moderna nu pot fi stocate pe termen lung decât la temperaturi foarte joase (-70 grade C pentru primul și -20 C pentru al doilea).

Alte companii au anunțat și ele cifre de eficacitate, fără ca ele să fie însă publicate în reviste științifice.

Compania americană Novavax a anunțat o eficacitate de 89,3%. Este vorba de un vaccin pe bază de proteine care declanșează un răspuns imunitar, deci fără viruși.

Johnson & Johnson a anunțat vineri o eficacitate pentru vaccinul său cu vector viral de 66% în general și de 85% pentru prevenirea formelor grave.

În fine, vaccinul chinezesc Sinopharm (care folosește forma clasică a virusului inactivat) mizează pe o eficacitate de 79%.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img