spot_img
25.9 C
București
duminică, iulie 14, 2024
AcasăAnalizeReuters: Talibanii sunt opțiunea cea mai puțin rea

Reuters: Talibanii sunt opțiunea cea mai puțin rea

-

Atacurile sângeroase comise joi în apropierea aeroportului din Kabul şi revendicate de Statul Islamic subliniază nevoia unei abordări de ”realpolitik” a puterilor occidentale în faţa Afganistanului, şi anume că o cooperare cu talibanii ar putea fi cea mai bună opţiune a lor pentru a preveni ca această ţară să devină un teren fertil pentru mişcările islamiste, remarcă vineri într-un comentariu agenţia Reuters conform Agerpres.

- Reclama -

La aproape două săptămâni după surprinzătoarea revenire la putere a talibanilor, politicienii europeni încep să-şi dea seama că opţiunea lor pragmatică este să lase la o parte antipatia faţă de noii lideri afgani şi să discute cu ei.

- Advertisement -

”Este clar: talibanii sunt acum o realitate în Afganistan. Această nouă realitate este amară, însă trebuie să ne confruntăm cu ea”, a declarat săptămâna aceasta cancelarul german Angela Merkel.

La rândul său, un înalt responsabil european a atras atenţia că o abordare agresivă a occidentalilor faţă de talibani ar avea ca efect şi sporirea rolului Rusiei şi al Chinei în Afganistan.

- Advertisement -

Conform aceluiaşi responsabil, Pakistanul şi Turcia au sugerat naţiunilor occidentale ”să nu se grăbească să pună la colţ noul regim” de la Kabul, să se abţină de la impunerea de sancţiuni contra acestuia şi să menţină deschide canalele de dialog pentru a preveni o criză de securitate şi a migraţiei ce ar avea efecte serioase asupra lumii întregi.

Totuşi, Washingtonul nu pare deocamdată să împărtăşească opinia unor capitale europene conform căreia talibanii ar putea fi opţiunea cea mai puţin rea.

În acest timp, retragerea rapidă a SUA din Afganistan după 20 de ani de încercări de a aduce în această ţară stabilitatea şi democraţia este ”un enorm impuls moral pentru radicalii islamici de pretutindeni”, notează un fost ambasador al SUA în Afganistan, Ryan Crocker.

Atacurile sinucigaşe comise joi în zona aeroportului din Kabul, revendicate de Statul Islamic, o mişcare inamică atât Occidentului cât şi talibanilor, reamintesc că militanţii extremişti îşi pot crea o platformă în Afganistan dacă această ţară este lăsată să coboare în haos.

Unii oficiali americani cred că în spatele acestor atacuri se află Statul Islamic al Khorasan (ISIS-K), o grupare afiliată Statului Islamic şi reputată pentru brutalitatea ei extremă, iar colapsul guvernului afgan prooccidental consolidează poziţiile acesteia.

Deşi talibanii au preluat puterea în Afganistan, ”ei nu controlează cu adevărat ţara şi de altfel nimeni nu o controlează”, mai remarcă Ryan Crocker. ”Acesta este un teren fertil pentru astfel de acţiuni şi pentru astfel de personaje să revină şi să prindă rădăcini. Şi aceasta este ceea ce ne-a adus la (atentatele) de la 11 septembrie (2001 din SUA), avem acum aceeaşi dinamică”, atrage atenţia fostul ambasador american.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img