spot_img
-1.1 C
București
luni, decembrie 23, 2024
AcasăExclusivRegina Elisabeta a II-a, salutul nazist și ziarul The Sun

Regina Elisabeta a II-a, salutul nazist și ziarul The Sun

-

RELATARE A CORESPONDENTULUI RADIO FRANCE INTERNATIONALE LA LONDRA, PETRU CLEJ:

- Reclama -

Casa Regală a Marii Britanii a criticat publicarea de către cotidianul The Sun a unui film de arhivă din 1933 în care actuala Regină Elisabeta a II-a, pe atunci în vârstă de șapte ani, apare făcând salutul nazist. Nu este clar cum a intrat ziarul în posesia peliculei și, potrivit relatărilor, Palatul Buckingham, examinează posibilitatea unei acțiuni în justiție.

- Advertisement -

Canalul de știri Sky News (care face parte din același trust de presă ca și cotidianul The Sun) afirmă citând surse din anturajul regal că Palatul Buckingham analizează posibilitatea inițierii unei acțiuni în justiție cu privire la modul în care a fost obținut filmul, dacă în obținerea sa a fost încălcată legea.

Este dezamăgitor faptul că acest film, înregistrat acum circa opt decenii și aparținând aparent arhivei personale a familiei Majestății Sale a fost obținut și exploatat de această manieră„, a declarat un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham.

- Advertisement -

Filmul, cu o durată de 17 secunde, aparent realizat în anul 1933, o arată pe Prințesa Elisabeta, pe atunci în vârstă de șapte ani, în companiei mamei sale, Elisabeta, a surorii sale, Margaret, și a unchiului său, pe atunci Prinț de Wales – moștenitor al tronului – ulterior Regele Eduard al VIII-lea.

Clipul a fost aparent filmat de tatăl actualei Regine, fratele mai mic al Prințului de Wales, ulterior Regele George al VI-lea.

În film, Prințesa Elisabeta apare, ca și mama sa și Prințul de Wales, făcând salutul nazist.

Editorul tabloidului The Sun, ziarul cu cel mai mare tiraj din Marea Britanie (1,8 milioane de exemplare zilnic în luna martie 2015), Stig Abell, a justificat publicarea filmului ca fiind de interes public, date fiind simpatiile naziste cunoscute al regelui Eduard al VIII-lea și a asigurat publicul că acesta nu este un atac la adresa Reginei Elisabeta a II-a și că filmul a fost obținut pe căi legale.

Când a devenit rege în ianuarie 1936, Eduard al VIII-lea a dorit să se căsătorească cu Wallis Simpson, o americancă divorțată de două ori și confruntat cu refuzul guvernului de atunci condus de premierul Stanley Baldwin de a aproba această căsătorie, a abdicat în decembrie 1936.

Ulterior, el s-a căsătorit cu Wallis Simpson și a adoptat o poziție pro-nazistă, vizitându-l pe Adolf Hitler în Germania în anul 1937, fiind văzut făcând atunci salutul nazist.

El și soția sa au fost marginalizați, auto-exilându-se ulterior în Franța, unde au și murit amândoi, în 1972 și 1986 respectiv.

Imaginile difuzate de Sun au fost filmate probabil în vara lui 1933, la reședința de vară a familiei regale de la Castelul Balmoral din Scoția, când Hitler se afla la putere de doar șase luni, iar prințesa Elisabeta avea doar șapte ani și era doar a treia în succesiunea la tron, după unchiul și tatăl ei.

Nimeni nu a sugerat că actuala regină sau părinții ei au avut vreodată simpatie pentru naziști, George al VI-lea a fost rege pe timpul războiului cu Germania nazistă (1939 – 1945) și nu există niciun document care să probeze o atitudine favorabilă lui Hitler.

Origine incertă

Se pune întrebarea: cum a ajuns filmul în posesia cotidianului The Sun. Dacă filmul era proprietatea familiei Regale atunci el ar fi trebuit să fie păstrat în arhiva Institutului Britanic al Fimului (BFI), la Gaydon în comitatul Warwickshire.

Cum însă The Sun insistă că filmul a fost obținut prin mijloace legitime, această variantă devine mai puțin plauzibilă.

Dacă însă filmul aparținea fostului rege Eduard al VIII-lea, atunci este posibil ca el să fost vândut la licitație în 1998, licitație aprobată de omul de afaceri Mohamed al-Fayed, tatăl lui Dodi, care a murit în 1997 într-un accident de mașină împreună cu Prințesa Diana, cu care era într-o relație, fosta soție a actualului prinț moștenitor Charles.

Al-Fayed a susținut întotdeauna că accidentul a fost de fapt pus la cale de familia regală britanică, cu implicarea serviciilor secrete.

Publicarea filmului a divizat opiniile: pe de o parte cei care spun că acest gest este inadmisibil, că o prezintă pe actuala regină într-un context istoric neadecvat, în timp ce alții susțin că atitudinea familiei regale de criticare a publicării este greșită și într-o anumită măsură dă apă la moară republicanilor care cer abolirea monarhiei.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img