Merkel: Modificarea datoriei Greciei ar putea fi discutată

0

Cancelarul german Angela Merkel a declarat duminică, într-un interviu, că va fi posibil să se discute despre extinderea maturității bondurilor grecești sau despre reducerea datoriei Atenei după ce prima evaluare a noului pachet de asistență se va încheia cu succes, transmite Reuters, conform Agerpres.

‘Greciei i s-a acordat deja o reducere. Am avut o reducere voluntară din partea creditorilor privați și apoi am extins maturitățile o dată și am redus ratele dobânzilor’, a explicat ea pentru postul public german ARD.

‘Putem vorbi acum despre astfel de posibilități din nou … odată ce prima evaluare cu succes a programului ce va fi negociat va fi încheiată, atunci exact această chestiune va fi discutată — nu acum, ci atunci’, a mai declarat cancelarul german.

Bundestagul, Camera inferioară a parlamentului german, a aprobat vineri cu o majoritate covârșitoare începerea negocierilor pentru acordarea unui al treilea program de asistență financiară pentru Grecia, de 86 miliarde de euro.

Cele 28 de state membre ale Uniunii Europene au decis vineri să acorde Greciei o finanțare de urgență în valoare de 7 miliarde de euro, sub forma unui împrumut care va permite Atenei să-și îndeplinească o parte din angajamentele asumate în așteptarea unui eventual plan de ajutor, a anunțat vicepreședintele Comisiei Europene pentru euro și dialog social, Valdis Dombrovskis.

Acest împrumut, cu o durată de trei luni, este destinat să acopere necesitățile de finanțare ale Greciei în timpul negocierilor pentru cel de-al treilea program de asistență internațională, negocieri care ar urma să dureze mai multe săptămâni.