spot_img
21.4 C
București
sâmbătă, septembrie 7, 2024
AcasăAnalizeRaportul FMI, efectele mondiale ale războiului economic SUA-China și schimbarea lumii

Raportul FMI, efectele mondiale ale războiului economic SUA-China și schimbarea lumii

-

Specialiștii Fondului Monetar Internațional cred că confruntarea dintre SUA și China va împărți lumea în două blocuri. Lanțurile de aprovizionare întrerupte și sfârșitul comerțului liber vor cauza un declin global al producției. Multe țări așteaptă o criză bancară, inflația va crește. Cu toate acestea, unii vor putea beneficia de aceste turbulențe. Urmează criza.

- Reclama -

Potrivit raportului FMI, lupta dintre Washington și Beijing va duce la fragmentarea lumii și la perturbarea relațiilor comerciale. 

- Advertisement -

Economiștii explică: dacă componentele și bunurile anterioare puteau fi produse la cel mai mic cost, acum va trebui să alegeți opțiunea potrivită din jurisdicțiile „prietenoase”. Costurile vor crește și, prin urmare, costul de producție. În plus, unele piețe se vor închide, în timp ce altele se vor confrunta cu bariere sub formă de taxe și cote.

De exemplu, în China, aproape orice companie occidentală era confortabilă datorită forței de muncă ieftine. Afluxul de capital străin a asigurat o productivitate ridicată a muncii, dezvoltarea tehnologiei și a economiei. Dar, în cele din urmă, costul de producție crește. 

- Advertisement -

„Corporațiile occidentale vor trebui să caute termeni mai buni în timp. Alte țări asiatice ar face, dar alianțele emergente ar putea limita accesul SUA și al Europei la forță de muncă ieftină”, ​​explică Alexander Razuvaev, membru al Consiliului de Supraveghere al Breslei Analiştilor Financiari.

În plus, China, unul dintre cei mai mari deținători de obligațiuni americane, a început să scape de ele. În martie, investițiile au scăzut la mai puțin de un trilion de dolari – cel mai mic din ultimii 12 ani. Dacă acest lucru va continua, va crea tensiune pe piața datoriilor din Statele Unite. Potrivit lui Razuvaev, nu este încă clar ce se va întâmpla cu bursa americană. 

„Piața nu crește întotdeauna, titlurile de valoare pot scădea și pot rămâne la niveluri scăzute mult timp”, notează el citat de Ria Novosti.

În plus, un număr mare de companii fac comerț cu ambele țări simultan. Ruperea relațiilor de afaceri va duce la pierderea locurilor de muncă și la sărăcie.

Nu se va face fără pierderi în sectoarele financiare ale Statelor Unite și ale Europei – prin ele trec decontări privind tranzacțiile cu China.

„Dacă situația se înrăutățește, lichiditatea și solvabilitatea lor vor scădea, vor apărea o serie de falimente”, este sigur economistul Leonid Khazanov. Băncile vor ridica ratele la împrumut, reducând suma de bani în economiile SUA și UE. Rentabilitatea industriei și a agriculturii va scădea, în timp ce prețurile produselor vor crește, conducând la creșterea inflației.

„Efectul va crește dacă țările OPEC vor adopta o atitudine dură, ca în timpul conflictului arabo-israelian din 1973”, își amintește Razuvaev.

Experții consideră că FMI este serios îngrijorat de riscul unei crize economice globale care a început cu o pandemie. Apoi prețurile mărfurilor și puterea de cumpărare a populației lumii s-au prăbușit. 

„Redresarea economiei globale după covid în 2021 a dus la o criză energetică în Uniunea Europeană și China. Anul trecut, a urmat o criză de sancțiuni. Acum criza bancară câștigă amploare în SUA și UE. Acest lucru ar putea declanșa o recesiune în economia globală”, spune Khazanov. Confruntarea dintre China și Statele Unite nu va face decât să sporească impactul distructiv al șocurilor economice.

Analiştii prevăd o scădere a producţiei mondiale cu un procent în următorii cinci ani şi cu două procente pe termen lung. 

Cine ar putea profita?

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img