spot_img
26.2 C
București
luni, septembrie 26, 2022
AcasăActualitateRafinăria PETROMIDIA se încinge pe mâna omului ministrului Dandana adus ca "mare...

Rafinăria PETROMIDIA se încinge pe mâna omului ministrului Dandana adus ca „mare specialist” de la Primăria din Scornicești

-

Ancheta privind cauzele exploziei de pe 2 iulie de la Rompetrol Rafinare, comp­ania care administrează rafinăria Petromidia, cea mai mare din România, continuă, pe perioada cercetărilor procesele de pe platforma industrială fiind sistate. Între timp, piaţa se încinge în contextul în care unitatea reprezenta 40% din capacitatea totală de rafinare a României. Numărul celor care şi-au pierdut viaţa în urma exploziei de la una din instalaţiile rafinăriei a ajuns la trei, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

CE SPUNE ZIARUL FINANCIAR:

Potrivit specialiştilor din domeniul petrolier, aceste proiecte majore de revizie sunt verificate tehnic de CNCIR -Compania Naţională pentru Controlul Cazanelor, Instalaţiilor de Ridicat şi Recipientelor sub Presiune, iar apoi avizul privind punerea în funcţiune este dat de ISCIR – Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipienţilor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat în urma unui referat primit de la CNCIR.

„Nu avem o poziţie oficială faţă de ceea ce s-a întâmplat la Petromidia“, a spus Ioana Timofte, directorul general al CNCIR. „Noi am făcut verificările tehnice, totul era în regulă, iar mai departe referatul nostru în vederea emiterii deciziei de repornire a instalaţiilor a fost trimis către ISCIR. ISCIR este cel care ia decizia punerii în funcţiune“, a spus Timofte.

CNCIR are ca obiect principal de activitate realizarea de testări şi analize tehnice în scopul efectuării de verificări tehnice în vederea autorizării funcţionării şi de verificări tehnice în utilizare pentru instalaţiile/echipamentele prevăzute în anexa nr. 2 la Legea nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, cu modificările şi completările ulterioare, se arată în prezentarea instituţiei.

Mai departe, ISCIR este organul de specialitate al administraţiei centrale, responsabil în numele statului pentru asigurarea măsurilor de funcţionare în condiţii de siguranţă a instalaţiilor şi echipamentelor, stabilit prin Legea nr. 64/2008 privind funcţionarea în condiţii de siguranţă a instalaţiilor sub presiune, instalaţiilor de ridicat şi a aparatelor consumatoare de combustibil, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Numiri politice în structuri strategice

La vârful ISCIR, în aprilie, în plină pandemie, a fost propulsat Ionel – Emanuel Oproiu (PNL), devenind inspector de stat şef, responsabil pentru coordonarea tuturor compartimentelor funcţionale din ISCIR. Numirea, girată de Virgil Popescu, ministrul energiei, a venit la doar o lună după ce Oproiu ţinuse evidenţa contabilă la ISCIR. Înainte de cariera fulminantă din ISCIR, Oproiu fusese timp de doi ani administrator la primăria din Scorniceşti.

„Toate verificările tehnice se fac de CNCIR“, spun reprezentanţi ai ISCIR. „CNCIR verifică instalaţiile, dar noi mai departe nu cercetăm corectitudinea datelor primite. Noi nu avem un drept asupra CNCIR, semnăm ce primim. Înainte ISCIR făcea tot, dar entitatea s-a spart în două. La final ISCIR-ul poate controla, dar nu poate lua măsuri“, mai spun reprezentanţi ai ISCIR.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...