Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, anunţă că autorităţile achiziţionează 12 ambulanţe de Terapie Intensivă care vor fi utilizate pentru transportul în siguranţă inclusiv al prematurilor în maternităţile de grad trei, care asigură asistenţă medicală de înaltă performanţă. Ministrul subliniază că, dincolo de faptul că se fac investiţii în infrastructura sanitară destinată tratării nou-născuţilor, rămâne o problemă, cea legată de deficitul de medici neonatologi. ”Sunt zone unde lipsesc în totalitate sau aproape în totalitate medicii neonatologi şi lucrul ăsta creează nişte vulnerabilităţi apropo de îngrijirea copiilor”, afirmă ministrul.
”Avem relativ puţine maternităţi de gradul trei şi încercăm să facem în aşa fel încât să reuşim să deschidem şi altele în zone din ţară unde ele lipsesc. Pe partea de investiţii, acum se întâmplă lucruri foarte, foarte multe. Aş menţiona doar trei dintre ele: am încheiat anul trecut achiziţia a peste 300 de incubatoare pentru secţiile de Neonatologie din România, un proiect finanţat de Banca Mondială, iar din PNRR avem, pe de o parte, foarte multe dotări în secţiile de Neonatologie şi, ca o noutate, achiziţionăm 12 ambulanţe de tip Terapie Intensivă care vor fi utilizate pentru transportul în siguranţă inclusiv al prematurilor în maternităţile de grad trei”, a declarat Alexandru Rafila, marţi, la un eveniment organizat de Salvaţi Copiii România pe tema reducerii mortalităţii infantile.
Ministrul Sănătăţii a subliniat buna colaborare cu medicii de la Spitalul ”Marie Curie”, unde s-a dezvoltat un centru de Chirurgie cardio-vasculară pediatrică. În urma dezvoltării acestui centru, nou-născuţii cu malformaţii sunt operaţi în proporţie de 80% în România, în condiţiile în care în urmă cu un deceniu 80% dintre bebeluşii care aveau nevoie de astfel de intervenţii erau trimişi în spitale din străinătate.
”Cred că, dincolo de faptul că se pot face astfel de intervenţii în România, se lucrează la dezvoltarea unor centre în toată ţara. (…) Cel de la Târgu Mureş era total insuficient din punct de vedere al numărului de cazuri pe care putea să le rezolve. Avem acum la Marie Curie, la Timişoara, la Iaşi aşteptăm reluarea activităţii, acolo a fost un incident în urmă cu câţiva ani şi, bineînţeles, la Cluj”, a adăugat ministrul.