Punctul 8 al proclamației este, așadar, un corolar, o consecință logică a tuturor argumentelor anterioare și nu poate fi extras din context. Ideea era că, dacă le permiteai activiștilor de partid și securiștilor să supraviețuiască, ei, cu siguranță, nu te vor lăsa să trăiești. În parte, asta s-a și întâmplat. Probabil că a fost inevitabil: la începutul lui 1990, nu toți activiștii sau securiștii erau identificabili (cine din FSN ar fi vrut să se deconspire?) astfel că le-a fost simplu să se infiltreze în instituțiile și partidele nou-create. Însuși FSN transformat în partid a putut reciclat tot detritusul politic și securistic comunist dându-i valoarea adăugată a democrației și economiei (sociale) de piață. Iar ce nu a preluat FSN, au preluat alte partidulețe conjuncturale sau nou-înființatul SRI cu voia dumneavoastră sub conducerea vechiului tovarăș de arme și propagandă, Virgil Măgureanu. Se pot scrie biblioteci despre cârdășiile, tovărășiile, complicitățile care au asigurat continuitatea de sânge la nivelul establishmentului politic. Descoperim niște capilare securistice vascularizând și creierele tinere și înflăcărate ale cuplului USR-PLUS, cu atât mai mult cu cât unul dintre lideri a fost, pe vreme când se adopta Proclamația de la Timișoara, șef de tinere la partidul xenofob și extremist al lui Gheorghe Funar, se spune într-un comentariu Radio Europa Liberă.
Radio Europa Liberă se referă la Dacian Cioloș.
CE MAI SPUNE RADIO EUROPA LIBERĂ:
Întâmplarea istoriei face ca această aniversare (comemorare) să aibă loc în zilele în care Florin Timu, șeful Serviciului Judeţean de Protecţie Internă Suceava, să fie reținut de DNA pentru luare de mită. S-a vorbit mult despre rețelele mafiote care conduc județul Suceava și mulți au făcut aluzie la nume importante ale politicii de-acolo. Că e ceva adevărat o demonstrează și metodele securistice folosite de Timu și ai lui pentru a valorifica informațiile: le dădea celor care dădeau mai mult. Piața de curioși e mare mai ales că e vorba despre informații secrete colectate „prin metodele specifice.”
Tot ironia istoriei (și fără nicio legătură cu deconspirarea activităților șefului de serviciu secret, nu-i așa?) face ca, la 31 de ani de la Proclamația de la Timișoara și la doar o zi după arestarea lui Florin Timu, un incendiu de mari proporții (care pare să fi avut mai multe puncte de declanșare) a distrus podul Consiliului județean Suceava. Nu era un pod cu vechituri. Acolo se aflau serverele și arhiva SRI și STS. Se spune că angajații celor două servicii secrete au acționat cu rapiditate și au salvat ce era de salvat. Deci nu tot. Unele hârtii în lucru au fost distruse de foc și apă. Desigur, fiind secrete, nu vom ști niciodată ce documente au fost distruse, totuși, în timpul acestui incident. Cu siguranță, și în Consiliul Județean, și prin serviciile secrete, și prin arestul DNA sunt unii care răsuflă ușurați.