spot_img
17 C
București
marți, septembrie 27, 2022
AcasăAnalizePutin acuză afacerea cerealelor ucrainiene

Putin acuză afacerea cerealelor ucrainiene

-

Preşedintele rus Vladimir Putin a afirmat miercuri că exporturile de cereale ucrainene se duc majoritar spre ţări europene şi nu spre cele sărace, ceea ce ar putea, potrivit lui, să ducă la o „catastrofă umanitară”, informează AFP și Agerpres.

- Reclama -

Însă aceste afirmaţii nu sunt total confirmate de cifrele furnizate de Centrul de coordonare din Turcia, potrivit căruia doar 36% dintre cerealele ucrainene au fost livrate unor ţări din Uniunea Europeană.

„Aproape toate cerealele exportate din Ucraina sunt trimise nu spre ţări în curs de dezvoltare şi ţărilor cele mai sărace, ci ţărilor Uniunii Europene”, a afirmat Putin în timpul Forumului economic de la Vladivostok, în Extremul Orient rus.

„Ceea ce noi observăm este o înşelăciune (…), o atitudine grosieră şi imprudentă faţă de aceşti parteneri pentru care ar fi trebuit să fie făcute toate acestea”, a adăugat Putin în faţa a numeroşi responsabili economici şi politici asiatici.

Preşedintele rus a denunţat o atitudine „colonialistă” din partea ţărilor occidentale şi în special a UE, care „se gândesc întâi la propria lor piele, la propriile lor interese”. „Lor nu le pasă!” (de alţii), a declarat el.

„Priviţi cifrele: 80 de nave şi doar două (s-au dus) spre ţări în curs de dezvoltare”, adică „doar 3%”, a criticat Putin, adăugând că „a discutat cu un lider european” despre acest lucru „în urmă cu o lună”. „Însă cantitatea de cereale trimisă ţărilor în curs de dezvoltare nu creşte nici acum”, a subliniat liderul rus.

„Aceasta ar putea duce la o catastrofă umanitară fără precedent”, a atenţionat Vladimir Putin în discursul său de peste o jumătate de oră. „Poate că ar trebui să ne gândim la un mod să limităm exporturile de cereale şi de alte produse alimentare pe această cale?”, a continuat Putin, adăugând că îl va „consulta” pe preşedintele turc Recep Tayyp Erdogan, care a mediat acordul încheiat la Istanbul şi care permite exportul de cereale ucrainene.

Potrivit datelor comunicate miercuri agenţiei France Presse de către Centrul de coordonare de la Istanbul care supervizează acest acord, 100 de nave au părăsit de la începutul lui august porturile ucrainene Odesa, Ciornomorsk şi Pivdenîi, transportând la bordul lor 2.334.310 de tone de cereale şi alte produse agricole.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...