spot_img
11.5 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAnalizePremierul Ciucă: Aderarea la Spaţiul Schengen şi primirea  în OECD vor creşte...

Premierul Ciucă: Aderarea la Spaţiul Schengen şi primirea  în OECD vor creşte atractivitatea României

-

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că aderarea la Spaţiul Schengen şi primirea României în Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică vor creşte atractivitatea noastră, dar şi beneficiile celor care au decis sau vor decide să investească în ţara noastră.

„Parteneriatul dintre Guvernul României şi Consiliul Investitorilor Străini este o certitudine, iar prezenţa mea astăzi, la evenimentul organizat de dumneavoastră confirmă relaţia de încredere pe care o avem. După doi ani de pandemie şi cu un război la graniţele ţării, care afectează economia la nivel global, e important să existe o colaborare bazată pe deschidere între investitori şi guvern, pentru a găsi împreună cele mai bune soluţii pentru dezvoltare. Încă de la preluarea mandatului, am avut o consultare permanentă cu mediul de afaceri, am avut întâlniri cu reprezentanţii FIC şi cu cei ai altor organizaţii reprezentative, iar măsurile pe care le-am luat au reflectat acest dialog constant.  Ne-am angajat să nu venim cu taxe noi şi să nu le creştem pe cele existente şi ne-am ţinut de promisiune, deşi nu a fost uşor acest lucru. Am promis stabilitate şi predictibilitate pentru investitori şi ne-am ţinut de cuvânt”, a afirmat Nicolae Ciucă, miercuri la evenimentul de lansare Proiectului „Va Urma”, iniţiat de Consiliul Investitorilor Străini.

„Ne-am asumat să fim Guvernul care susţine investiţiile şi am alocat cea mai mare sumă pentru investiţii din ultimii 32 de ani, peste 90 de miliarde de lei. Această politică asumată de guvern a beneficiat şi de dinamica investiţiilor străine directe cu peste 21% în primele şase luni din acest an. Totodată, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele şase luni din 2022, cu 35%, comparativ cu perioada similară din 2021. Acestea sunt lucruri concrete, fapte, şi nu pot decât să mă bucur că ne-am făcut bine treaba, că investitorii au încredere în România şi vin să investească în ţara noastră. Modernizarea şi dezvoltarea ţării beneficiază de un pachet de finanţare de 100 de miliarde euro, din care 90 de miliarde sunt bani europeni pe care îi vom folosi până în 2029. Impactul acestor sume impresionante va fi multiplicat prin efectele generate în economie”, a completat Ciucă. 

El a mai precizat că „România s-a angajat să facă investiţii pentru a deveni un pol de securitate energetică în regiune şi suntem pe drumul cel bun în această direcţie”.

„Între timp, s-au adăugat provocări noi, cărora trebuie să le facem faţă, cele mai multe legate de resursele de energie. România s-a angajat să facă investiţii pentru a deveni un pol de securitate energetică în regiune şi suntem pe drumul cel bun în această direcţie. În paralel, susţinem proiectele verzi la care ne-am angajat prin PNRR pentru că vom depăşi la un moment dat şi această criză energetică, iar tranziţia către neutralitate climatică este un obiectiv pe care nu trebuie să îl abandonăm. Apreciez că membrii şi reprezentanţii Consiliului Investitorilor Străini (FIC) sunt interesaţi de economia viitorului, de proiecte menite să asigure o creştere economică sustenabilă pentru ţara noastră. Forumul România viitorului – avem potential care aşteaptă să fie pus în valoare de investitori, sper să luaţi în calcul rugămintea să vă aplecaţi as inovării. Tranziţia energetică şi transformarea digitală se află şi pe agenda guvernului şi încurajăm dezvoltarea unui dialog constructiv cu mediul de afaceri, mediul academic, din care să rezulte un plan pe termen lung pentru România, în conformitate cu nevoile cetăţenilor şi cu dezideratele europene. Pentru a atinge aceste obiective, vom lansa o agenţie operaţională şi eficientă dedicată investiţiilor străine care să fie punctul central de comunicare cu companiile interesate să investească în România”, a mai spus şeful Executivului. 

Prim-ministrul a mai declarat că „aderarea la Spaţiul Schengen şi primirea ţării noastre în Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică vor creşte atractivitatea noastră, dar şi beneficiile celor care au decis sau vor decide să investească aici”.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...