spot_img
18.2 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăDezvaluiriMIROASE URÂT: Guvernul Orban a dat 300 milioane de lei Blue Air...

MIROASE URÂT: Guvernul Orban a dat 300 milioane de lei Blue Air știind că avioanele primite drept gaj fuseseră deja gajate ANAF și unei alte companii

-

Guvernul a acordat o garanție de stat pentru un împrumut de 300 de milioane de lei oferit prin banca de stat Eximbank companiei Blue Air în 2020, când a semnat pentru un împrumut de urgență acordat și Tarom. Încă de la momentul acordării creditului, analizele realizate de Eximbank și de Guvern susțineau că Blue Air este într-o situație financiară precară, cu datorii de câteva ori mai mari decât activele, și că există un risc mare ca sumele să nu fie recuperate. Mai mult, statul a acceptat să preia drept gaj avioane care fuseseră deja gajate ANAF și unei alte companii, precum și un teren neconstruibil situat într-o pădure, transmite Profit.ro.

Înainte de a acorda împrumutul de 63 de milioane de euro echivalent, Eximbank a realizat o analiză care susținea că, pe de o parte, societatea nu mai poate continua activitatea fără finanțare, având în vedere pierderile cumulate și lipsa de lichiditate. Eximbank estima, însă, și că planul financiar de redresare al companiei este unul optimist, bazat pe reluarea încasărilor din bilete la un nivel de 80% din cel dinainte de pandemie încă din 2021, precum și pe o infuzie de capital de 50 de milioane de euro de la acționari. O diminuare cu 15% a încasărilor față de plan ar fi însemnat fluxuri de numerar negative pe toată perioada analizată, potrivit unei simulări realizate de bancă.

Eximbank încadra Blue Air în a doua cea mai proastă clasă de risc, în condițiile în care nici situațiile financiare de dinainte de criză nu arătau bine, și considera că valoarea firmei este negativă. Mai mult, și Guvernul arăta că ”emiterea scrisorii de garanție la acest moment prezintă un risc major de executare și de nerecuperare a sumelor plătite de stat”. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...