spot_img
21 C
București
duminică, septembrie 8, 2024
AcasăPublicitate PoliticăPSD Vrancea contestă criteriile de atribuire a finanţărilor nerambursabile de la bugetul...

PSD Vrancea contestă criteriile de atribuire a finanţărilor nerambursabile de la bugetul judeţean pentru proiectele destinate tinerilor

-

Preşedintele PSD Vrancea, Nicuşor Halici, a declarat joi, în cadrul unei conferinţe de presă, că aleşii social democraţi au votat, în şedinţa Consiliului Judeţean, împotriva proiectului de hotărâre privind finanţările nerambursabile acordate organizaţiilor non-profit şi destinate proiectelor pentru tineret în baza Legii 350/2005 deoarece criteriile de atribuire au fost „interpretabile”.

- Reclama -

Liderul PSD a dat exemplul Asociaţiei Judeţene de Handbal, care a obţinut rezultate meritorii la nivel european, şi care a depus un proiect declarat neeligibil.

- Advertisement -

„Nu înţelegem cum PNL a ales să nu finanţeze, dintr-o sumă generoasă, de două milioane de lei, alocată acestor evenimente la nivelul judeţului Vrancea în anul 2023 un proiect care nu mai reprezintă pentru foarte mulţi o noutate, cel al Asociaţiei Judeţene de Handbal, care are nişte rezultate extraordinare, care anul trecut a reprezentat România, nu doar judeţul Vrancea, în Cupele Europene (…), iar anul acesta, sâmbătă, dispută un meci la Vaslui unde o victorie i-ar duce din nou în Cupele Europene. Astăzi, am aflat cu stupoare că proiectul Asociaţiei de Handbal din judeţul Vrancea a fost respins. Acesta a fost unul din motivele pentru care PSD a votat împotriva acestui proiect de hotărâre. Pe de altă parte, mi se pare că regulamentul este foarte exhaustiv şi foarte interpretabil, atunci când spui de relevanţa unui proiect, lucru pe care îl punctezi cu 25 de puncte din 100. Întreb retoric, o fi relevant handbalul în Vrancea având în vedere exemplele de mai devreme? O fi mai puţin relevant decât alte activităţi finanţate? Cred că trebuie susţinute toate activităţile sportive, dar trebuie susţinute şi în funcţie de rezultat”, a declarat Nicuşor Halici.

Potrivit liderului PSD, proiectul asociaţiei a fost declarat neconform din cauza unui document care conţinea o eroare materială ce nu se datora asociaţiei, situaţie care ar fi putut fi remediată printr-o solicitare de clarificare din partea comisie de evaluare a dosarelor.

- Advertisement -

„Asociaţia a fost declarată neconformă din cauza lipsei unui document. În primul rând că lipsa acelui document nici măcar nu a fost sesizată asociaţiei de către comisia de evaluare a proiectelor. Deci nu s-au solicitat clarificări. Mai mult decât atât, lipsa aşa-zisului document este de fapt o eroare materială a unei instanţe de judecată din Vrancea, eroare care nu ar fi putut fi îndreptată de către asociaţie. (…) Considerăm că lucrurile trebuie spuse foarte clar şi nu trebuie lăsat loc de interpretare şi mai ales de politizare a unui domeniu care este vital din punct de vedere al comunităţii şi al menţinerii apetenţei tinerilor către activităţi recreative şi sportive”, a spus Halici.

Joi, în urma unei şedinţe extraordinare a Consiliului Judeţean Vrancea, preşedintele Cătălin Toma (PNL) a susţinut că social democraţii vrânceni s-au opus proiectului pentru că „nu apreciază acţiunile şi activităţile similare derulate de către tineri, pentru tineri şi nu numai”.

„Administraţia judeţeană a aprobat astăzi, prin voturile PNL, USR şi ALDE, în cadrul unei şedinţe extraordinare, semnarea contractelor privind finanţarea nerambursabilă a proiectelor care vor fi derulate de ONG-uri în baza Legii 350/2005. Singurii consilieri care s-au opus proiectului au fost cei social-democraţi, semn că nu apreciază acţiunile şi activităţile similare derulate în anii precedenţi de către tineri, pentru tineri şi nu numai. Gestul PSD este unul incalificabil. Cu o astfel de atitudine împotriva comunităţii şi a iniţiativelor ce privesc susţinerea copiilor, a culturii, a sportului şi a mediului, PSD sigur capătă ‘respectul’ vrâncenilor”, a scris Cătălin Toma, pe pagina sa de Facebook.

Un număr de 28 de proiecte au fost depuse de persoane fizice sau organizaţii neguvernamentale pentru o finanţare nerambursabilă destinată unor activităţi pentru tineri, 15 dintre acestea primind finanţări pentru activităţi sportive, proiecte de educaţie şi tineret sau proiecte culturale, cuprinse între 21.245 lei şi 299.590 lei.

În 2022, în urma apelului de proiecte în baza Legii 350/2005, au fost depuse 15 solicitări de finanţare din care 11 au fost aprobate, suma maximă alocată fiind de 60.000 de lei pe proiect. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img