spot_img
22.8 C
București
vineri, septembrie 20, 2024
AcasăPublicitate PoliticăProiect PSD: În rezervaţiile ştiinţifice ar putea fi interzise orice activităţi umane,...

Proiect PSD: În rezervaţiile ştiinţifice ar putea fi interzise orice activităţi umane, cu unele excepţii

-

În rezervaţiile ştiinţifice ar putea fi interzise orice activităţi umane, cu unele excepţii, între care activităţile de cercetare, se arată într-o propunere legislativă depusă la Parlament de un grup de parlamentari PSD.

- Reclama -

Propunerea legislativă are drept obiect de reglementare modificarea şi completarea alin.(1) al art.23 din Ordonanţa de Urgenţă nr.57/2007 din 20 iunie 2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei şi faunei sălbatice.

- Advertisement -

Astfel, potrivit propunerii legislative, „în rezervaţiile ştiinţifice sunt interzise orice activităţi umane, cu excepţia activităţilor de cercetare, protejare, reabilitare, promovare, punerea în valoare şi asigurare a continuităţii existenţei obiectivelor pentru care au fost constituite, cu limitările descrise în planurile de management, cu acordul Academiei Române şi al administratorului ariei naturale protejate”.

Iniţiatorii argumentează, în expunerea de motive, că protecţia, conservarea şi utilizarea durabilă a patrimoniului natural sunt obiective de interes public major şi totodată obiective fundamentale ale politicii pentru protecţia mediului şi ale strategiei naţionale pentru dezvoltare durabilă.

- Advertisement -

„Zona Istria – Sinoie este zonă strict protejată care face parte din Rezervaţia Biosferei Delta Dunării. Conform dispoziţiilor Hotărârii Guvernului nr. 248/1994 pentru adoptarea unor măsuri în vederea aplicării Legii nr. 82/1993 privind constituirea Biosferei „Delta Dunării”, Zona Istria-Sinoie (400 ha) este amplasată în partea sud-vestică a rezervaţiei, în extremitatea nord-estică a grindului Saele şi cuprinde promontoriul constituit din şisturile verzi pe care este situat ansamblul arheologic Histria şi o porţiune din grindul Saele, situată între şoseaua Cetatea Histria-Satul Nuntaşi şi partea estică a grindului Saele având o lungime spre sud de circa 6 km şi o lăţime cuprinsă între 1.300 m spre nord şi 300 m spre sud. În zona există o mare varietate de specii de păsări: călifarul alb (Tadoma tadoma), raţe, gâşte etc., uneori apărând şi specii noi pentru ţara noastră. Zona prezintă şi o valoare arheologică deosebită. Cetatea Histria a fost înfiinţată în anul 657 i.e.n. de grecii din Milet datorită, printre altele, şi bogăţiei în peste a acestei zone”, se arată în expunerea de motive.

Propunerea legislativă a fost depusă la Senat, ca primă cameră sesizată, pentru dezbatere. 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img