spot_img
12.8 C
București
joi, aprilie 25, 2024
AcasăActualitatePSD, PNL și UDMR vor să înființeze un Minister al Familiei, dar...

PSD, PNL și UDMR vor să înființeze un Minister al Familiei, dar România nu are nici o strategie privind natalitatea: CE FACE POLONIA: Mamele primesc 111 euro pe lună pentru fiecare copil dacă au mai mult de un copil. Alocația pentru copil în Polonia este jumătate din salariul minim pe economie. O propunere este acordarea unei sume de 2.640 euro părinţilor pentru cel de-al doilea şi următorii copii cu vârste cuprinse între 12 şi 36 de luni

-

PSD, PNL și UDMR vor să înființeze un nou minister, al Familiei, dar România nu are nici un plan privind creșterea natalității, o problemă a multor țări din Europa.

CE FACE POLONIA:

- Advertisement -

În 2016, Polonia a lansat un program special dedicat încurajării natalităţii şi formării familiei, iar pe măsura acumulării de experienţă şi de rezultate, programul a evoluat. Este vorba de politica „500plus“ prin care mamele primesc 500 de zloţi (111 euro) pe lună pentru fiecare copil dacă au mai mult de un copil. Aceeaşi sumă o primesc şi tutorii copiilor, dar şi familiile cu venituri mai mici de 800 de zloţi pe lună care au un singur copil. Suma creşte la 1.200 de zloţi dacă copilul are dizabilităţi.(…)Datele guvernului polonez arată că peste 2,6 milioane de familii cu aproape patru milioane de copii beneficiază de programul  „500plus“. Populaţia Europei de Est nu numai că îmbătrâneşte cel mai rapid, dar suferă şi un ritm mai alert de scădere decât cele din alte părţi ale continentului, arată datele Eurostat.(…) În Polonia, alocaţii pentru copil primeşte orice familie, indiferent dacă partenerii sunt căsătoriţi sau nu sau dacă este vorba de familie cu un singur părinte. Copiii primesc alocaţia, echivalentă cu jumătate din salariul minim pe economie, pînă la vîrsta de 18 ani. Programul „500plus” este similar cu un venit de bază universal şi reprezintă o îndepărtare de atitudinea paternală a guvernelor anterioare, care considerau că familiile sărace „sunt incapabile să-şi administreze banii”, explică Tomasz Inglot, profesor de ştiinţe politice la Universitatea de stat din Minnesota şi specialist în programe sociale din Europa de est, într-un comentariu pentru The Atlantic.Pe lângă „500plus”, guvernul polonez a pus în aplicare şi programul „300plus” prin care oferă bani pentru şcolarizarea copiilor şi un altul, „MamaPlus”, prin care statul garantează mamelor cu patru sau mai mulţi copii o pensie minimă la bătrâneţe, face mai uşor pentru mamele de şcolari să-şi ia concediu şi dă femeilor însărcinate acces gratuit la medicamente. În vară, guvernul polonez a anunţat o nouă strategie demografică, un program menit să protejeze noii părinţi la locul de muncă, dar şi să le asigure locuinţe, servicii de îngrijire a copiilor şi stimulente financiare.

Polonia are una dintre cele mai scăzute rate ale natalităţii din UE. Agenţia de statistică estimează că populaţia să va micşora sub 34 de milioane de persoane, de la aproape 38 de milioane în prezent, până în 2050. Diverse politici „pro-familie” de până acum nu au reuşit să crească numărul de naşteri, după cum recunoştea chiar guvernul anul trecut. Speranţa este însă ca lucrurile să se schimbe cu ultimul program „Strategia demografică 2040”. Familia este un microcosmos, o mică societate. Modul în care sunt crescuţi copiii într-o familie afectează viitorul societăţii”, a declarat premierul Mateusz Morawiecki.

- Advertisement -

Cele trei obiective centrale ale noii strategii vizează „întărirea familiei”, „înlăturarea barierelor pentru părinţii care vor să aibă copii” şi simplificarea politicilor la nivel central şi local. ţintele specifice ale programului includ garanţii de muncă flexibilă pentru gravide şi părinţi cu copii de până la patru ani. Urmează să fie asigurat şi un program redus, fiind interzis angajatorilor să facă discriminare împotriva părinţilor. Mamele care se întorc din concediu de maternitate vor fi de asemenea protejate prin faptul că nu vor putea fi disponibilizate timp de 12 luni. Şi nici taţii nu vor putea fi disponibilizaţi până la prima aniversare a copilului şi nici în timpul perioadei de sarcină dacă părinţii sunt căsătoriţi. O propunere este acordatea unei sume de 12.000 de zloţi (2.640 euro) părinţilor pentru cel de-al doilea şi următorii copii cu vârste cuprinse între 12 şi 36 de luni. (SURSA: Ziarul Financiar)

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img