PRIMELE EXIT POLLURI DIN UK: CONSERVATORII AU CÂȘTIGAT ALEGERILE DIN MAREA BRITANIE/ UPDATE: David Cameron va fi primit de Regina Elisabeta la 11:30 GMT pentru desemnarea oficială în funcția de premier

0
469

UPDATE:
Premierul britanic David Cameron va fi primit vineri la ora 11:30 GMT de Regina Elisabeta a II-a, după ce Partidul Conservator a câștigat cele mai multe mandate parlamentare în alegerile legislative desfășurate joi în Regatul Unit, a anunțat o purtătoare de cuvânt, citată de Reuters și AFP.

Vizita la șeful statului este o procedură oficială în vederea formării guvernului.

Potrivit unei estimări BBC, citate de DPA, conservatorii ar fi creditați cu o majoritate de 329 din cele 650 de mandate din Camera Comunelor.

FLUX 24 retransmite Sky News. La ora 00.00 în România sunt publicate primele exitpolluri, conservatorii ar fi câștigat alegerile din Marea Britanie, conform unui prim anunț făcut de Sky News.

 

Analistul de politică externă Gabriel Săvulescu din Koeln a declarat pentru FLUX 24 că vede posibilă o coaliție de guvernare între conservatori, liberal democrați și Partidul Scoțian.
Primele exitpolluri dau peste cap sondajele de acum câteva zile în care laburiștii și conservatorii erau aproape la egalitate.
Este un rezultat peste așteptări pentru Partidul Conservator. Practic, ar obține cu zece mandate mai mult decât în actuala legislatură și i-ar mai trebui numai zece mandate pentru a avea majoritate (326). Este cel mai prost rezultat înregistrat de laburiști în ultimul sfert de secol și aceasta se explică prin voturile pierdute în Scoția, unde electoratul s-a orientat către Partidul Național Scoțian, transmite Digi 24.
UPDATE:
Liderul Partidului Conservator britanic, David Cameron, prim-ministru în exercițiu, a declarat vineri dimineață că va fi premierul tuturor britanicilor, după ce sondajele la ieșirea de la urne au indicat o victorie clară a conservatorilor în fața laburiștilor în alegerile parlamentare desfășurate joi în Marea Britanie, potrivit Reuters.
La scurt timp după câștigarea mandatului său de parlamentar în circumscripția Oxfordshire, liderul conservatorilor britanici și-a exprimat speranța că va forma noul guvern în câteva zile. El a adăugat că noaptea de joi spre vineri a fost una ”foarte solidă” pentru Partidul Conservator, dar a precizat că este prematur de spus ce fel de rezultate vor avea aceste alegeri.

Conform celor mai recente estimări ale BBC, Partidul Conservator ar urma să obțină jumătate din cele 650 de mandate parlamentare.

Potrivit sondajelor de opinie realizate joi seara la ieșirea de la urne, conservatorii britanici au câștigat 316 locuri în parlament față de cele 239 câștigate de laburiști, în timp ce naționaliștii din Partidul Naționalist Scoțian (SNP) au obținut 58 din cele 59 de locuri rezervate Scoției.

Dacă aceste estimări vor fi confirmate de rezultatele finale oficiale ale scrutinului, rezultatul obținut de Partidul Laburist britanic la aceste alegeri va fi cel mai prost din ultimele trei decenii, adaugă Reuters.