Băsescu: Judecătorii sunt influentați de SRI

0
772

Fostul președinte Traian Băsescu a explicat joi seară la B1 mesajul său de pe facebook despre justiție spunând că judecătorul nu mai trebuie să fie influențat de SRI sau în calitate de ofițer acoperit. El a spus că și unii procurorii au fost și sunt influentați de SRI.

”Din păcate toată lumea a rămas ancorată în prima parte a mesajului. El mergea mai jos. Esența mesajului nu este asta. Între suspiciuni rezonabile, acompaniate de probe și indicii temeinice, formularea din vechiul cod, nu sunt diferențe majore. Toată lumea se află într-o capcană. Prima problemă este politica penală a țării și cine o face. Politica penală, în opinia mea, o stabilesc Guvernul și Parlmentul. Nu SRI, nu parchetele. Acest nou Cod penal, este expresia unei noi abordări în politica penală a țării. Dacă se citește atent, lucrurile se pot calma din punct de vedere al formulărilor. Problema este la cât de singur sau de independent este judecătorul în decizia lui. Pledoaria mea este pentru judecătorul singur, independent, fără procurorul care face presiuni și nu pune în referat și părțile în favoarea inculpatului”, a declarat fostul șef al statului.

E greu de digerat pentru o justiție independentă ca un șef din SRI să spună public că ei urmăresc un dosar în instanță, a precizat Băsescu. Judecătorii trebuie să fie bsolut liberi, asta e esență, a spus fostul președinte.

Traian Băsescu spune că judecătorii sunt influentați de SRI în anumite cazuri,  și că aceștia ar putea fi influentați și în alte cazuri care urmează, ca de exemplu Elena Udrea, Alina Bica, Horia Georgescu. Există acest risc, a spus fostul președinte.

Ca să nu existe un dubiu, sunt împotriva arestărilor preventive atunci când nu este cazul. Când e vorba de violență, de falsificare de probe, trebuie să îl izolezi. În rest, arestarea până va mărturisi ceva este un abuz. Va fi o bătălie de influență pentru o soluție care să confirme tot spectacolul public care s-a făcut și la Alina Bica și la Horia Georgescu și la Elena Udrea. Cătușele, până la condamnare nu sunt o soluție. Am avut reacții și când eram președinte și eram mereu certat, dar cât am fost președinte s-au judecat foarte multe cazuri în liberatate. Nu mi-a plăcut nici cum a fost luat Mazăre cu mascați de la o terasă. Nu trebuie spectacole de arestare. Arestările preventive nu trebuie să fie un mod în care lucrează justița. Marea problemă a justiției este în ce măsura judecătorii nu sunt supuși presiunilor procurorilor, a SRI și sunt liberi in luarea deciziei. Sistemul judiciar trebuie să beneficieze de judecători absolut liberi. Nu vreau să mai aud niciun fel de judector că el e pe aceeași baricadă cu procurorul. Atunci pe ce baricadă mai rămâne inculpatul,a spus Băsescu.

Nu mi-a plăcut nici cum a fost luat Mazăre de pe o terasă, nici la Hrebenciuc, a spus Băsescu apropo de arestările preventive. Fostul șef al statului a spus că atunci nu a putut reclama public aceste fapte deoarece era președinte în exercițiu și trebuia să aibă o atitudine publică rezervată.