spot_img
30.5 C
București
miercuri, august 17, 2022
AcasăArmataPrima femeie pilot din armata afgană a solicitat azil în SUA

Prima femeie pilot din armata afgană a solicitat azil în SUA

-

Autorităţile afgane au reacţionat negativ la informaţia potrivit căreia prima femei pilot din cadrul forţelor sale militare aeriene a solicitat azil în SUA după terminarea unui stagiu de pregătire de 18 luni. Ministerul afgan al Apărării a confirmat că ofiţerul Niloofar Rahmani, în vârstă de 25 de ani, căpitan în cadrul forţelor armate aeriene din Afganistan, a solicitat azil după ce publicaţia Wall Street Journal publicase o ştire în care a citat-o declarând că se teme pentru viaţa sa dacă se întoarce în ţară.

- Reclama -

cf8d91_uuaaz2vi

Câştigătoarea distincţiei „Women of Courage” acordată de Departamentul de Stat al SUA, cpt. Rahmani a reprezentant un simbol al eforturilor depuse pentru îmbunătăţirea situaţiei femeilor din ţara sa, la mai mult de un deceniu după căderea regimului talibanilor. Mohammad Radmanish, purtător de cuvânt al Ministerului afgan al Apărării, a anunţat că guvernul său speră că cererea înaintată de ofiţer să fie respinsă de autorităţile americane, care au cheltuit miliarde de dolari în procesul de construire a forţelor de securitate afgane. Cpt. Rahmani, care a absolvit şcoala de aviaţie în 2012 şi a obţinut calificările necesare pentru a pilota aeronava militară de tip C-208, se afla în SUA pentru un curs de pregătire şi urma să se întoarcă în Afganistan în cursul zilei de duminică. Într-o ţară conservatoare, cunoscută pentru restricţiile aplicate femeilor, povestea ofiţerului Rahmani a devenit un exemplu rar al succesului unei femei într-un domeniu rezervat, de regulă, bărbaţilor. Succesul a avut şi un preţ, ofiţerul anunţând că atât ea cât şi familia ei au primit ameninţări directe nu doar din partea talibanilor, dar şi din partea unora dintre rude, familia vâzându-se obligată să-şi schimbe domiciliul de mai multe ori.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Asasinarea lui Abe și secta lui Moon din guvernul japonez

0
Premierul japonez Fumio Kishida va remania miercuri guvernul pe care îl conduce ţinând cont de legăturile politicienilor cu Biserica Unificării, o grupare controversată, de...