spot_img
0.9 C
București
vineri, decembrie 2, 2022
AcasăAnalizePrețul energiei închide serele din Bulgaria: Prețul verzei a crescut cu 58%

Prețul energiei închide serele din Bulgaria: Prețul verzei a crescut cu 58%

-

În ultimul an, aproape toate legumele de bază din Bulgaria s-au scumpit, scrie Novinite. Potrivit traderilor şi experţilor, preţurile cresc lent, dar sigur, iar cartofii şi castraveţii, de exemplu, s-au scumpit cu aproximativ 30% în ultimele 12 luni.Cea mai mare creştere de preţ s-a înregistrat la varză, de aproape 58%. Ceapa a devenit cu 10% mai scumpă, iar roşiile cu 13-17%.În acest context, Bulgaria ar putea rămâne fără producţie autohtonă de legume în acest an din cauza crizei de energie, scrie Ziarul Financiar.

- Reclama -

Ivan Kaburov are o seră în Malo Konare. În această iarnă, sera este goală. „Anul trecut, roşiile plantate aici aveau la această vreme un metru. În acest moment, sera este absolut goală, calculele pe care le-am făcut arătând că nu este profitabil să plantăm legume din timp“.

Potrivit lui Ivan, procesul de producţie s-a scumpit în primul rând din cauza costurilor mai mari de încălzire a serei. Astfel, sera nu va funcţiona până când vremea nu se va mai încălzi. Şi alţi propritari de sere iau decizii similare.

Drept urmare, importurile vor domina piaţa. Lipsa de producţie în sere va duce în curând la falimente şi disponibilizări în masă în sector, avertizează traderii şi experţii.

Aproape 70% din numărul total de sere de legume şi-au suspendat pro­ducţia în iarnă din cauza pre­ţu­rilor ridicate la gaze, potrivit aso­ciaţiei din sector, notează Euractiv.

În iarnă, cel puţin 10.000 de anga­jaţi din sere au fost dispo­nibilizaţi. Producătorii cer compensaţii din partea statului în cazul unei noi majorări a preţurilor gazelor.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img