spot_img
11.5 C
București
miercuri, octombrie 5, 2022
AcasăAnalizePreședintele Serbiei: Occidentul se grăbește cu Kosovo din cauza lui Putin

Președintele Serbiei: Occidentul se grăbește cu Kosovo din cauza lui Putin

-

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, a declarat după reuniunea liderilor din Balcanii de Vest de la Brdo lângă Kranj, din cadrul Procesului Brdo-Brijuni, că noua „osatură” a negocierilor privind Kosovo presupune intensificarea negocierilor, iar din cauza Ucrainei se observă o „grabă” a Occidentului de a-i lua lui Putin argumentul recunoașterii Kosovo.

Răspunzând la întrebările jurnaliștilor, Vučić a explicat că procesul de negociere va fi total diferit, că se vor implica mai mulți experți. „În primul rând nimeni nu mai dorește un nou conflict în Balcani și în al doilea rând doresc să-l lipsească pe Putin de argumentul pe care deja l-a folosit în discuțiile cu puterile occidentale, respectiv dacă Occidentul a creat un precedent cu Kosovo, atunci poate și el. Vor să-i ia argumentul și de aceea se grăbesc” – a declarat Vučić.
După reuniunea liderilor din Balcanii de Vest, Vučić a declarat că s-a discutat despre modul în care statele regiunii privesc Uniunea Europeană și despre ce se așteaptă de la UE. În acest context, Vučić a declarat că în prezent UE nu mai este atât de atractivă pentru cetățenii Serbiei, dar Serbia nu va renunța la aderarea la UE. Vučić a transmis că la reuniunea liderilor de la Brdo nu au fost tensiuni, ci opinii divergente pe mai multe probleme. „Diferențele de opinii nu sunt tensiuni. De exemplu, cu totul alta este abordarea noastră în relațiile cu Pristina. Aproape toți, dacă nu luăm în calcul Bosnia și Herțegovina, din cauza poziției Republicii Srpska, au recunoscut independența Kosovo. Noi nu am recunoscut-o și nu o vom recunoaște” – a declarat Vučić, adăugând că anul acesta liderii din regiune au dorit să se audă unii pe alții, că a fost o atmosferă mult mai bună decât anul trecut, deși acum situația este mult mai grea. 

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...