spot_img
16 C
București
duminică, octombrie 2, 2022
AcasăAnalizeUngaria își asumă rolul de mediator între Balcanii de Vest și UE...

Ungaria își asumă rolul de mediator între Balcanii de Vest și UE și joacă cartea kosovară. Bucureștiul doar spectator

-

Ungaria joacă rolul de mediator între Balcanii de Vest şi Uniunea Europeană, a declarat, marţi, la Pristina, preşedintele Ungariei, Katalin Novák, în cadrul unei conferinţe de presă comună alături şeful statului Kosovo, Vjosa Osmani.

- Reclama -

Katalin Novák a subliniat că pacea şi securitatea în Balcanii de Vest sunt necesare pentru pacea şi stabilitatea Europei, iar forţa KFOR şi o viitoare aderare a ţărilor din Balcanii de Vest la UE vor contribui la acest lucru.

Preşedintele a declarat că Ungaria este fermă şi angajată în sprijinirea integrării ţărilor din Balcanii de Vest în Uniunea Europeană, inclusiv a integrării europene a statului Kosovo.

Acum, când Ucrainei şi Republicii Moldova li s-a acordat statutul de candidat, acest lucru reprezintă pe de-o parte o oportunitate, pe de altă parte şi o ameninţare, a explicat Katalin Novák, adăugând că acest lucru ar putea accelera aderarea celor care îndeplinesc criteriile, dar ar putea fi, de asemenea, o ameninţare pentru că ar putea fi depăşiţi de cei cărora li se acordă statutul de candidat din motive politice, iar criteriile vor trebui să le îndeplinească doar mai târziu.

În această privinţă, vedem oportunitatea şi dorim să profităm de faptul că perioada actuală poate accelera integrarea ţărilor care se află deja în aşteptare, a subliniat Katalin Novák.

Aceasta a subliniat că Ungaria a sprijinit regimul fără vize pentru Kosovo încă de la începuturi.

Vjosa Osmani a amintit că Ungaria a sprijinit Kosovo în multe domenii de-a lungul istoriei sale, inclusiv în timpul pandemiei.

Aceasta a adăugat că relaţia dintre cele două state se bazează pe tradiţii istorice, dar împărtăşesc şi valori şi obiective comune. Viziunea şi obiectivul Kosovo este de a menţine alianţa euro-atlantică şi de a se integra în Europa, a adăugat preşedinta ţării gazdă.

Vjosa Osmani a declarat că este timpul ca relaţiile dintre Kosovo şi Uniunea Europeană să treacă la o nouă etapă şi că anul acesta Kosovo va solicita statutul de candidat. Aceasta a adăugat că, la fiecare pas al drumului spre integrarea europeană, se bazează pe sprijinul puternic şi continuu al Ungariei astfel încât Kosovo să îşi ocupe locul care i se cuvine în marea familie europeană.

spot_img
- Advertisment -spot_img

Must Read

Campanie în Germania: „Dușurile reci economisesc până la 400 de euro...

0
„Dușurile reci economisesc până la 400 de euro pe an – și, de asemenea, te ajută să slăbești” – presa din Germania abundă de...