spot_img
25.3 C
București
vineri, iunie 21, 2024
AcasăAnalizePreședintele Serbiei: Nu vrem în NATO

Președintele Serbiei: Nu vrem în NATO

-

Serbia își continuă eforturile de a adera la Uniunea Europeană, dar nu intenționează să devină parte a NATO, a declarat vineri președintele sârb Aleksandar Vucic, în timpul discursului său la o sesiune a Adunării Naționale (parlamentul țării).

„Serbia este pe calea europeană, iar în ceea ce privește integrarea atlantică, Serbia nu vrea să adere la NATO. Serbia vrea să-și păzească neutralitatea militară și să o întărească. Există o diferență între integrarea europeană și integrarea atlantică”, a răspuns la întrebarea reprezentantului opoziției privind problema aderării la NATO.

- Advertisement -

Vucic a observat anterior că Serbia nu a plănuit niciodată să se alăture NATO din motive logice, în ciuda diferitelor declarații și evaluări, și intenționa să-și mențină neutralitatea militară în viitor.

Războiul de agresiune al NATO împotriva Iugoslaviei a început pe 24 martie 1999 și a durat 78 de zile. Operaţiunea, numită Forţa Aliată, a citat drept principală cauză „prevenirea genocidului albanezilor din Kosovo”. Potrivit statisticilor NATO, în timpul operațiunii, aviația Alianței a efectuat 38.000 de zboruri, dintre care peste 10.000 fiind bombardamente.

Potrivit oficialilor sârbi, bombardamentul a dus la moartea a 3.500 până la 4.000 de persoane, în timp ce aproximativ 10.000 de persoane au fost rănite, două treimi dintre ei fiind civili. Pagubele materiale au fost de peste 100 de miliarde de dolari.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img