spot_img
24.1 C
București
sâmbătă, mai 25, 2024
AcasăAnalizeMiza extinderii BRICS: Se vor schimba regulile jocului în lume și va...

Miza extinderii BRICS: Se vor schimba regulile jocului în lume și va consolida pozițiile globale ale Rusiei și Chinei

-

Extinderea grupului BRICS (Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud) va schimba regulile jocului în lume și va consolida pozițiile globale ale Rusiei și Chinei, dr. Omololu Fagbadebo, de la Departamentul de Management Public, Drept și economie de la Universitatea de Tehnologie din Durban, a declarat TASS într-un interviu.

„Extinderea va stimula jocul de putere în ONU și în politica globală în general. Rusia și China vor fi beneficiarii acestei aventuri de expansiune în politica globală”, crede el.

- Advertisement -

De la apariția sa, BRICS a devenit „o schimbare de paradigmă în mediul economic și politic global”, a spus Fagbadebo. „Din punct de vedere politic, BRICS este un forum comun care ar putea susține pozițiile Rusiei și ale Chinei în Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite”.

„În calitate de puteri de veto, ei sunt siguri de o bază solidă de sprijin”, așa cum se arată în situația din Ucraina. O expansiune a BRICS „va provoca ordinea mondială actuală și va crește ostilitatea pe linie ideologică, asemănătoare epocii Războiului Rece. Națiunile în curs de dezvoltare recrutate în bloc vor avea securitate împotriva oricăror repercusiuni ale puterilor occidentale”, a spus Fagbadebo.

- Advertisement -

Alți membri din Africa, probabil câte unul din fiecare grupare regională de pe continent, vor asigura efectiv voturi africane în favoarea Rusiei și Chinei la ONU, estimează el.

„Rusia și China își pot folosi influența economică și politică pentru a atrage noi membri în grupul BRICS”, crede el.

Sprijinul militar din Rusia, a remarcat Fagbadebo, și „atractii economice mai pătrunzătoare, așa cum o face China în portofoliul său de împrumuturi și granturi în Africa, vor atrage țări africane mai sărace”, în special pe cele care nu împărtășesc valorile occidentale.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img