spot_img
15.2 C
București
joi, mai 23, 2024
AcasăAnalizePreședintele sârb: Sunt îngrozit de ceea ce se va întâmpla în Europa dacă...

Președintele sârb: Sunt îngrozit de ceea ce se va întâmpla în Europa dacă se oprește gazul rusesc

-

Președintele sârb Aleksandar Vucic a spus că este îngrozit de ceea ce se va întâmpla dacă aprovizionarea cu gaz din Rusia se va opri complet, deoarece aceasta ar fi o problemă pentru Europa.

„Ne uităm deja cu groază la ceea ce se întâmplă în sectorul energetic. Imaginați-vă cel mai rău scenariu: Rusia din anumite motive oprește aprovizionarea cu gaze – nu nouă, ci Europei. Ori cineva nu plătește în ruble, ori nu mai vrea.Nu putem importa petrol rusesc astăzi, care este cu 31 de dolari pe baril mai ieftin decât petrolul din Kirkuk (zăcământul petrolier irakian – TASS) .În absența gazului, prețul energiei electrice crește, nici în Elveția nu va fi suficientă energie electrică și nu va fi de unde să-l iei…, toată lumea va avea probleme”, a spus el într-un interviu acordat televiziunii naționale miercuri.

- Advertisement -

Liderul sârb a remarcat că iarna viitoare „va fi extrem de grea” și a cerut țărilor vecine să abordeze împreună soluția problemelor. El a menționat că 197 de milioane de metri cubi de gaz sunt în prezent stocați în depozitele de gaze din Serbia.

Anterior, serviciul de presă de la Kremlin a raportat că, în timpul unei conversații telefonice, președinții Rusiei și Serbiei, Vladimir Putin și Aleksandar Vucic, au convenit asupra aprovizionării neîntrerupte cu gaz natural rusesc către Serbia.

- Advertisement -

La rândul său, Vucic a spus că în timpul convorbirilor telefonice cu Putin a căzut de acord asupra principalelor poziții ale contractului de gaze. Potrivit acestuia, contractul va fi semnat pe trei ani, prețul gazului va fi calculat 100% după formula petrolului, ceea ce înseamnă de la 310 USD la 408 USD la 1.000 de metri cubi. Potrivit lui Vucic, prețul pentru 2,2 miliarde de metri cubi de gaz este cel mai bun preț din Europa. Problema care nu a fost încă convenită este prețul pentru volume suplimentare – 800 de milioane de metri cubi.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img