spot_img
11.1 C
București
marți, aprilie 23, 2024
Acasă#IerusalimIsraelPreședintele ceh forțează mutarea ambasadei la Ierusalim: A DESCHIS CASA CEHĂ

Președintele ceh forțează mutarea ambasadei la Ierusalim: A DESCHIS CASA CEHĂ

-

Preşedintele ceh Milos Zeman şi premierul israelian Benjamin Netanyahu şi-au exprimat marţi speranţa în transferul cât mai rapid al Ambasadei Cehiei din Tel Aviv la Ierusalim, în pofida opoziţiei internaţionale şi europene faţă de astfel de transferuri, potrivit AFP și Agerpres.

Zeman şi Netanyahu au participat la Ierusalim la inaugurarea ‘Casei Cehe’, o instituţie fără statut diplomatic, destinată să reprezinte agenţiile guvernamentale şi să participe la manifestaţii culturale.

- Advertisement -

Preşedintele ceh, un susţinător fervent al mutării ambasadei cehe la Ierusalim, a spus că noua instituţie este un pas în plus în acest sens, după redeschiderea în mai 2018 a consulatului onorific la Ierusalim.

‘Cred cu tărie că a patra mea vizită în Israel va fi prilejuită de deschiderea ambasadei cehe’ la Ierusalim, a afirmat Zeman. Nu va fi doar o ambasadă cehă la Ierusalim, ci de asemenea o ‘frumoasă tavernă cehă cu bere bună cehă’, a spus în glumă el.

- Advertisement -

Astfel, Praga s-ar îndepărta de poziţiile europene cu privire la statutul Ierusalimului, una dintre cele mai spinoase probleme ale conflictului israeliano-palestinian. Totuşi, decizia aparţine în principiu guvernului ceh şi nu preşedintelui.

Or, guvernul ceh a declarat că doreşte să respecte poziţia europeană în această problemă.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img