Președintele bulgar a blocat numirea Procurorului General

0
273

Preşedintele bulgar Rumen Radev a blocat joi numirea lui Ivan Gheşev ca procuror general, informează Reuters. Desemnarea lui Gheşev printr-o procedură în care a fost singurul candidat provocase proteste de stradă în Bulgaria.

Procurorul general are un rol important în combaterea corupţiei, iar organizaţia neguvernamentală Transparency International consideră Bulgaria cea mai coruptă ţară din Uniunea Europeană, menţionează Reuters, reamintind că niciun oficial bulgar de rang înalt nu a fost condamnat pentru corupţie.

Radev a anunţat că nu va semna numirea lui Gheşev pentru un mandat de şapte ani, care ar trebui să înceapă pe 10 ianuarie anul viitor, şi că va cere Consiliului Juridic Suprem (CJS), care l-a desemnat pe magistrat, să îşi reconsidere opţiunea.

Luna trecută, CJS a decis cu 20 de voturi pentru şi doar patru împotrivă promovarea lui Gheşev, în prezent adjunct al procurorului general; nu au existat alţi candidaţi.

Au urmat mai multe proteste, existând îndoieli cu privire la intenţia magistratului de a acţiona în mod real împotriva corupţiei la nivel înalt. Manifestanţii i-au cerut lui Radev să blocheze numirea, susţinând că alegerea lui Gheşev a fost aranjată dinainte printr-un acord între elitele politice coruptibile şi oligarhii bulgari. Mai multe organizaţii ale juriştilor au semnat scrisori în acest sens. Procurorii au susţinut, într-o scrisoare către Comisia Europeană, că alegerea a fost corectă şi transparentă şi au condamnat presiunile politice asupra lui Radev.