INTERVIU/ Viorica Dăncilă: Voi scăpa România de cel mai toxic președinte pe care l-a avut vreodată

0
695

Duminică, pe 10 noiembrie, are loc primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale. Candidatul Partidului Social Democrat, Viorica Dăncilă, este, potrivit sondajelor, principalul contracandidat al actualului președinte Klaus Iohannis. Președintele PSD ne-a acordat un interviu în care a vorbit despre primele măsuri ale noului guvern PNL, despre mobilizarea PSD la vot și despre ceea ce va face pentru români dacă va fi aleasă președintele țării.

Orban are un program de austeritate gândit împotriva românilor

Doamna Dăncilă, cum vi se par primele zile de activitate ale cabinetului PNL condus de Ludovic Orban? Cum vi se par?

Guvernul Iohannis-Orban a început deja să aplice programul de austeritate pe care l-au pregătit liberalii. Vedem deja anunțuri privind eliminarea subvențiilor la gaz și electricitate, amenințări cu tăieri de salarii și anulări de programe în sănătate, introducerea unei taxe auto, desființarea Casei de Comerț Unirea pentru produsele agricole românești. Se pregătesc impozitarea pensiilor, precum și tăierea beneficiilor acordate de guvernarea PSD – vouchere de vacanță, sprijin pentru tineri antreprenori.. E un program al austerității, gândit împotriva românilor.

”Noua guvernare va sărăci România, dacă PSD nu câștigă alegerile prezidențiale”

Guvernul Orban a fost votat luni cu câteva voturi peste numărul minim necesar. De ce PSD nu a participat la vot și cum vedeți sprijinul pe care acest guvern îl va avea în Parlament?

Eu și colegii mei am spus foarte clar: nu asigurăm cvorum și majoritate celor care au dat jos un guvern performant, care acționa în interesul a milioane de români. Nu am votat un cabinet care va sărăci românii, plin de oameni din guvernările de tristă amintire ale lui Boc și Cioloș. E ca și cum ni s-ar fi cerut să le ținem noi arma domnilor Orban și Iohannis în timp ce se pregătesc să țintească cu ea veniturile oamenilor, venituri pe care chiar noi le-am mărit.

Cât privește sprijinul parlamentar, acest guvern este unul slab și șantajabil. Majoritatea e fragilă și cei din PNL vor trebui s-o negocieze constant, făcând concesii după concesii pe spinarea românilor unor partide care au opțiuni și agende foarte diferite. Am văzut că deja au început certurile între ei și ne aflăm la doar câteva zile de la învestire. Ne așteaptă din păcate o perioadă de scandaluri constante, din care românii vor avea doar de pierdut.

”Iohannis nu a realizat nimic pentru România în ultimii 5 ani”

Campania electorală e la final și încă nu am avut o dezbatere publică între principalii contracandidați. Nu credeți că ar fi fost utilă o astfel de dezbatere?

Sigur că era utilă, iar eu personal i-am lansat în mod repetat domnului Iohannis provocarea de a participa împreună la o dezbatere națională. Să discutăm deschis despre ce am făcut fiecare pentru oamenii obișnuiți din această țară, despre ce vrem să facem pentru români de acum înainte. Este un demers firesc al unui om care vrea o viață politică și o competiție electorală transparentă, cu cărțile pe față, nu jocuri de culise și manevre oculte. E complet necinstit față de români ca Iohannis ajunge aproape de ziua votului fără să ne răspundă la câteva întrebări fundamentale: ce a realizat pentru țară în cei 5 ani cât a fost președinte, de ce s-a preocupat doar de confortul său personal, de ce a blocat funcționarea guvernului nostru, de ce a dat jos un guvern performant, de ce a încălcat hotărârile Curții Constituționale? Probabil că n-a venit la dezbaterea cu mine pentru că știa foarte bine că nu are ce le spune românilor. Adevărul e că Iohannis candidează pentru el, pentru confortul și orgoliul său, nu ca să facă ceva pentru România.

”PNL și Iohannis vor să elimine PSD din politică”

Duminică sunt alegerile, primul tur al alegerilor prezidențiale. Cum arată sondajele interne ale PSD? Cum vă situați în preferințele electoratului?

Partidul Social Democrat crește în sondaje. Românii au început să își dea seama că noi suntem singura forță care se luptă pentru drepturile și bunăstarea lor. PSD este mobilizat să câștige alegerile prezidențiale. Am simțit sprijinul colegilor mei în vizitele pe care le-am făcut în ultimul timp în toată țara. Pesediștii și susținătorii noștri sunt mobilizați pentru a câștiga aceste alegeri. Trebuie să rămânem uniți și mobilizați, ca să facem față liberalilor și lui Iohannis, cel care a cerut să dispărem de pe scena politică. Partidul Social Democrat își va continua lupta pentru români, își va urmări proiectul pentru țară și va lupta, în fiecare zi, în fiecare clipă. PSD știe să facă opoziție, iar măsurile din primele zile ale guvernării liberale au speriat și au nemulțumit oamenii. Toate aceste lucruri se vor vedea pe 10 noiembrie la urne.

”Voi câștiga pentru că m-am luptat și mă voi lupta mereu pentru fiecare român”

De ce ar trebui să voteze românii Viorica Dăncilă?

Pentru că prin toată activitatea mea, m-am luptat în fiecare zi ca românii să aibă o viață mai bună. Am mărit salariile și pensiile românilor ca să se bucure de viața pe care o merită acum, nu peste 50 de ani, așa cum vrea noua alianță politică condusă de Klaus Iohannis și compusă din Orban, Tăriceanu, Băsescu și Ponta. Am dovedit că sunt singurul candidat care se luptă cu adevărat cu Iohannis. Vedem cu toții că, în această campanie, Klaus Iohannis nu a făcut altceva decât să tacă și să acționeze din trufie și răzbunare, în niciun caz în interesul românilor. Pentru el, Palatul Cotroceni are rol de casă de vacanță și de sediu pentru vendetele sale personale. Domnul Barna este practic compromis de gafele sale și de propriul său trecut, care iese tot mai mult la suprafață. În ceea ce-l privește pe fostul meu coleg din Parlamentul European, Mircea Diaconu, cred că abia acum realizează ce eroare a făcut să se bazeze pe oameni fără caracter ca Tăriceanu și Ponta. Voi intra în turul al doilea cu Iohannis, îl voi învinge și voi scăpa România de cel mai toxic președinte pe care l-a avut vreodată și care întors armele împotriva propriului popor. Am încredere că voi câștiga pentru că eu vreau să mă lupt pentru fiecare român, să le fie tuturor bine în România, nu doar unora, așa cum vrea noua alianță a austerității.