Ungaria vrea să joace pentru Turcia în Siria

0
89

Ungaria este dispusă să participe la reconstruirea zonelor incluse în ”zona de securitate” pe care Turcia doreşte să o creeze în nordul Siriei şi este de acord cu planul Ankarei de a repatria în acea zonă o parte a refugiaţilor sirieni aflaţi în prezent în Turcia, a declarat joi premierul ungar Viktor Orban, după o întrevedere la Budapesta cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, potrivit agenţiilor MTI, DPA şi EFE citate de Agerpres.

”Turcia poate miza pe sprijinul nostru, în limita posibilităţilor noastre”, a spus Viktor Orban la o conferinţă de presă comună cu Recep Tayyip Erdogan, menţionând că acesta din urmă i-a arătat planurile de reconstrucţie a ”zonei de securitate” din nordul Siriei. ”Noi oraşe, noi sate, şcoli, spitale şi biserici vor fi construite acolo”, a remarcat premierul ungar.

Armata turcă a pornit pe 9 octombrie o ofensivă în nordul Siriei împotriva miliţiilor kurde şi intenţionează să creeze acolo acea zonă de securitate pe o fâşie de teritoriu sirian la frontiera cu Turcia, unde să fie repatriaţi o parte din cei circa 3,6 milioane de refugiaţi sirieni care în prezent se află pe teritoriul turc.

Instituţiile europene nu se arată însă dispuse să finanţeze proiecte în acea zonă pentru repatrierea migranţilor sirieni, iniţiativă criticată de asemenea de către ONG-uri.

Dar, spre deosebire de alţi lideri europeni, Viktor Orban a primit favorabil ofensiva turcă în nodul Siriei şi repatrierea migranţilor în zona de securitate preconizată de Turcia.