spot_img
27.8 C
București
vineri, mai 27, 2022
AcasăAnalizePremierul sârb anunță că grupul miner britanico-australian Rio Tinto "în câteva săptămâni...

Premierul sârb anunță că grupul miner britanico-australian Rio Tinto „în câteva săptămâni nu va mai fi în Serbia” 

-

Premierul Serbiei Ana Brnabić a declarat că Rio Tinto în câteva săptămâni nu va mai fi în Serbia. 

Grupul miner britanico-australian Rio Tinto este cel de al doilea din lume.

„Mie mi-e important ce doresc cetățenii în Serbia. În curând vor expira autorizațiile emise companiei Rio Tinto, noi vom anula planul spațial în care este inclus proiectul „Jadar” și atât”, a spus premierul Ana Brnabić fiind oaspete la TV Prva.

Ea a evidențiat că Rio Tinto este un proiect moștenit și că actualul guvern nu are nicio legătură cu el.

„Noi am moștenit Rio Tinto, deoarece a fost adus în 2003, iar în 2004 i-au fost date autorizațiile pentru efectuarea lucrărilor de cercetare și de atunci lucrează în localitățile din apropierea orașului Loznica. Cei care astăzi protestează, maltratează oamenii și blochează autostrăzile și punctele de trecere a frontierei, sunt aceiași care l-au adus pe Rio Tinto și i-au dat permisiunea de a efectua lucrări de cercetare, iar apoi au și extins teritoriul unde pot efectua cercetări”, a spus premierul.

Ea a menționat că autoritățile anterioare în 2006 au modificat Legea privind mineritul în așa fel încât au introdus o continuitate, respectiv că cel care a primit dreptul de cercetare are în exclusivitate și dreptul de exploatare.

„Unicul document pe care actualul guvern l-a semnat cu Rio Tinto este Memorandumul de înțelegere, semnat în 2017, fără un caracter obligatoriu. Potrivit acestuia, Rio Tinto este obligat să lucreze în Serbia, respectând toate standardele mondiale actuale în ceea ce privește protecția mediului ambiant. Pe lângă aceasta, Memorandumul este întocmit în așa fel încât cel mai mare beneficiu de la exploatarea litiului îl are comunitatea locală, respectiv Serbia, și niciun gram de litiu nu se poate exporta în afara Serbiei”, a spus Brnabić.

Brnabić a evidențiat că statul nu are nimic cu exproprierea terenurilor din apropierea orașului Loznica și că protestele împotriva Rio Tinto sunt doar politice, cu scopul de a-l coborî de la putere pe Aleksandar Vučić.

- Advertisment -

Must Read

Spania vrea să acorde ”concediu menstrual” plătit de stat

0
Guvernul de stânga al Spaniei a prezentat marţi un proiect de lege care prevede acordarea unui ''concediu menstrual'' femeilor care suferă de menstruaţii dureroase, proiectul...