spot_img
1.8 C
București
duminică, decembrie 4, 2022
AcasăAnalizePremierul Poloniei: Holocaustul ”a fost comis nu de nazişti, ci de Germania...

Premierul Poloniei: Holocaustul ”a fost comis nu de nazişti, ci de Germania lui Hitler”

-

Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat duminică, cu ocazia ceremoniilor de marcare a 74 de ani de la eliberarea lagărului de la Auschwitz (Oswiecim, în sudul Poloniei), că Holocaustul ‘a fost comis nu de nazişti, ci de Germania lui Hitler’, transmit AFP și Agerpres.

- Reclama -

‘Germania lui Hitler s-a hrănit din ideologia fascistă. (…) Dar tot răul a venit din acest stat şi nu trebuie uitat acest lucru, pentru că, altfel, relativizăm răul’, a declarat Morawiecki, aplaudat de asistenţă.

‘Statul polonez este gardian al adevărului, care nu ar trebui relativizat în niciun fel. Vreau să fac aici promisiunea de (a păstra) întregul adevăr despre acea epocă’, a adăugat premierul conservator.

Chestiunea adevărului despre Holocaust a provocat anul trecut tensiuni între Polonia şi, de cealaltă parte, Israel şi SUA, în legătură cu o lege memorială poloneză ce prevedea pedepse cu închisoarea pentru oricine ar acuza naţiunea poloneză că ar fi responsabilă de crime de război naziste.

Israelul şi SUA vedeau în aceasta o posibilitate de urmărire în justiţie a supravieţuitorilor Shoah dacă mărturiile lor ar fi evocat implicarea unor polonezi în omorârea de evrei.

Polonia a amendat în cele din urmă legea pentru a răspunde acestor îngrijorări.

Aproximativ 1,1 milioane de oameni, dintre care aproape un milion de evrei, au fost ucişi în lagărul de exterminare de la
Auschwitz-Birkenau, instalat de nazişti în Polonia ocupată, între 1940 şi 1945. Celelalte victime au fost mai ales polonezi neevrei, ţigani şi prizonieri sovietici.

Duminică, un grup de circa 30 de naţionalişti polonezi de extremă dreapta au depus flori la Auschwitz, în afara cadrului ceremoniilor oficiale.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img