spot_img
6.5 C
București
vineri, februarie 3, 2023
AcasăActualitatePremierul olandez vrea să inventeze un MCV pentru Bulgaria. Urmează și pentru...

Premierul olandez vrea să inventeze un MCV pentru Bulgaria. Urmează și pentru România?

-

Premierul olandez Mark Rutte a declarat joi pentru Euractiv că Bulgaria mai are nevoie de o evaluare prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare al Comisiei (MCV) înainte de a intra în spaţiul Schengen.

- Reclama -

„Avem nevoie de două lucruri de la Bulgaria, în primul rând un mecanism de monitorizare încheiat pentru aderarea la Schengen şi, în al doilea rând, o evaluare nouă în baza MCV. Pot fi făcute în perioada verii. Şi dacă este posibil Bulgaria poate adera. Nu este un ‘nu’, este un ‘nu acum’ „, a declarat Rutte conform Agerpres.

Încetarea monitorizării Bulgariei prin MCV a fost anunţată în octombrie 2019 de comisia Juncker. Pentru România monitorizarea a continuat până în noiembrie acest an.

Între timp, preşedintele bulgar Rumen Radev a spus pe marginea summitului UE că termenul-limită pentru aderarea ţării sale la UE trebuie să fie octombrie 2023, exprimându-şi însă speranţa că acest lucru s-ar putea petrece chiar mai devreme.

Aderarea Bulgariei şi României la zona Schengen a fost blocată de Austria şi de Olanda pe 8 decembrie, în cadrul Consiliului Justiţie şi Afaceri Interne.

spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img