Premierul bulgar Boiko Borisov (PPE) s-ar fi răstit miercuri la președintele român Klaus Iohannis în timpul întâlnirii dintre cei doi la Sofia, scrie cotidianul bulgar Blitz.
Borisov s-a declarat împotriva proiectului României pentru formarea unei flote NATO în Marea Neagră.
Potrivit Blitz, Borisov ar fi ridicat de mai multe ori vocea în fața lui Iohannis.
„Aceasta este o încercare de a implica Bulgaria într-un conflict. Nimic nu impune trupe suplimentare care urmează să fie desfășurate în regiune. Nu am nevoie de război în Marea Neagră”, i-ar fi spus premierul bulgar președintelui român.
Propunerea lui Iohannis ar fi susținută însă de președintele bulgar, Rosen Plevneliev, mai scrie Blitz.
UPDATE, 14.50: Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat joi că atât el, cât şi preşedintele Rosen Plevneliev se opun propunerii României de a crea o flotă comună a Mării Negre, care să contracareze influenţa rusă, relatează siteul bulgar Novinite.
Interesantă schimbarea de poziție a președintelui Plevneliev, care a fost prezent alături de șeful executivului bulgar la această declarație.
„Vreau Marea Neagră pentru a vedea bărci cu pânze, iahturi, turisti, pace si iubire. Nu vreau fregate”, a spus Borisov.
Premierul bulgar Boiko Borisov a spus la un briefing comun cu presedintele si ministrul Apararii Nikolai Nencev, ca „nu este acceptabil sa realizam aceasta flota in forma propusa de Romania – suntem impotriva ei”.
Borisov a precizat că poziția Bulgariei a fost exprimată miercuri la întâlnirea pe care a avut-o, împreună cu președintele Plevneliev, cu șeful statului român, Klaus Iohannis, aflat într-o vizită în Bulgaria.
La rândul său, președintele Plevneliev a afirmat că, în materie de apărare, Bulgaria se conformează documentelor strategice adoptate de guvern și de parlament.
‘Nicio inițiativă și niciun act al guvernului nu pot fi o improvizație: ele trebuie să se bazeze pe aceste documente [strategice]’, a menționat Plevneliev.
Potrivit șefului statului bulgar, aceste documente au realizat o evaluare adecvată a mediului de securitate și ‘nu credem că s-a schimbat ceva‘.
Rosen Plevneliev a amintit că planul de dezvoltare a forțelor armate bulgare cuprinde nouă proiecte prioritare de modernizare, care includ și achiziția a două nave de patrulare.
El a numit ‘improvizație’ orice referire la achiziția altor nave. ‘Dacă nu este vorba despre planul de modernizare, nu o putem face’, a subliniat Plevneliev.
Președintele bulgar a mai arătat că partea română a venit cu o nouă inițiativă de cooperare regională de apărare maritimă. ‘Bulgaria o va sprijini doar într-un format NATO’, a declarat șeful statului bulgar.
El a afirmat că aceasta este o inițiativă de instruire și a cerut presei să înceteze să mai scrie despre ‘construirea unei flote împotriva cuiva’.
‘Bulgaria nu este parte a unor astfel de propuneri și idei’, a insistat el.
La rândul său, ministrul apărării, Nikolai Nencev, a afirmat că toate pozițiile Bulgariei din ultimele zile au fost coordonate cu președintele și cu premierul. ‘Nu a fost luat niciun angajament în afara acestui cadru’, a subliniat Nencev.
Oficialul bulgar a precizat că omologul său român, Mihnea Motoc, a prezentat ideea unei flote comune la Marea Neagră la care să participe Bulgaria, România și Turcia, față de care el și-a exprimat însă dezacordul, insistând că orice decizie trebuie luată de conducerea politică la nivelul NATO.