spot_img
1.8 C
București
vineri, decembrie 1, 2023
AcasăExternePREMIERĂ ÎN GERMANIA/ Doi foști șefi ai spionajului iugoslav, condamnați pe viață...

PREMIERĂ ÎN GERMANIA/ Doi foști șefi ai spionajului iugoslav, condamnați pe viață pentru crimă/ Crimele Securității în RFG nu sunt cercetate

-

O instanță germană a condamnat miercuri doi foști șefi ai spionajului iugoslav din timpului comunismului la închisoare pe viață pentru că au pus la cale uciderea unui disident iugoslav în landul Bavaria, în sudul Germaniei, în urmă cu peste trei decenii, potrivit Reuters.

- Reclama -

Croații Josip Perkovic, 71 de ani, și Zdravko Mustac, 74 de ani, oficiali de top ai serviciului secret din fosta Iugoslavie comunistă, au fost găsiți vinovați de complicitate la uciderea lui Stjepan Durekovic, de asemenea croat, care a fost descoperit în 1983 împușcat mortal, dar și cu răni la cap, într-un garaj în orașul Wolfratshausen.

Croația i-a extrădat pe cei doi bărbați în 2014, la presiunea Germaniei.

Procurorii au susținut că uciderea lui Durekovic a fost comandată de un politician iugoslav de top. Activitățile de disident ale lui Durekovic au părut să fi fost motivul pentru uciderea sa, însă politicianul a vrut de fapt să îl oprească pe Durekovic să dezvăluie afacerile ilegale ale fiului său în legătură cu grupul petrolier de stat INA, conform actului acuzării.

Durekovic a condus o perioadă INA înainte de a fugi în Occident.

Un alt bărbat, proprietarul garajului, care reușise să îi câștige încrederea lui Durekovic, a fost condamnat la închisoare pe viață în Germania în 2008 pentru implicarea în crimă. La acel moment, instanța a stabilit că 22 de croați au fost uciși în Germania de Vest la comanda conducerii iugoslave.

spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img