spot_img
6.6 C
București
luni, noiembrie 18, 2024
AcasăAnalizePRECEDENT/ Tribunalul Administrativ din Praga a declarat ilegale limitările decise ca urmare...

PRECEDENT/ Tribunalul Administrativ din Praga a declarat ilegale limitările decise ca urmare a pandemiei de coronavirus, Guvernul ceh a abolit în decurs de câteva ore toate îngrădirile

-

- Reclama -

După ce Tribunalul Administrativ din Praga a declarat ilegale limitările decise ca urmare a pandemiei de coronavirus, guvernul ceh a abolit în decurs de câteva ore toate îngrădirile libertății de mișcare, ordonând inclusiv deschiderea granițelor, transmite Deutsche Welle.

- Reclama -

RELATAREA DW:

- Advertisement -

Pentru activista pentru drepturile omului Anna Šabatová și soțul ei Petr Uhl aceasta a fost o veste îmbucurătoare. „Începuse să ne deranjeze că nu putem ieși legal din țară”, a declarat Šabatová în dialog cu DW. Cei doi au o casă de vacanță în Germania „la 1,7 km de graniță, mergând prin pădure”, dar nu aveau voie să se deplaseze acolo. „Nicio excepție nu a fost valabilă și în cazul nostru.”

„La începutul acestei corona-nebunii am rămas blocată într-un sat din sudul Boemiei”, povestește regizoarea poloneză Krystyna Krause, care trăiește de câțiva ani la Praga. Acum își poate primi primii oaspeți. Și pe coafeza Zdena. „Nu mai trebuie să port nimic pe cap! Trăiască libertatea! Trăiască oaspeții!”, exclamă bucuroasă Krystyna.

- Advertisement -

Premierul Andrej Babiš este sceptic

Cineastul Petr Jančárek, care a realizat un documentar despre ultimii trei ani de viață ai lui Václav Havel, a rămas în Praga. „30 de ani, o jumătate de viață, nu am avut voie să călătoresc în Occident. Începusem să îmi aduc aminte de acea perioadă.” Acum se simte ușurat. „Conducerea noastră și-a reanalizat în sfârșit critic propriile decizii.”

Într-adevăr, Tribunalul Administrativ din Praga a declarat joia trecută drept ilegale ordonanțele anti-corona emise de ministrul Sănătății. Două dintre acestea îngrădeau libertatea de mișcare, alte două comerțul cu amănuntul.

Îngrădirea drepturilor fundamentale poate fi decisă doar de guvern în consonanță cu legea pentru perioadele de criză, a argumentat judecătorul Štěpán Výborný, președintele completului de judecată. El a acordat guvernului timp până luni să-și pună deciziile în acord cu legea.

Cabinetul premierului Andrej Babiš a decretat starea de urgență deja din 12 martie, pe o perioadă de 30 de zile. Ulterior, Parlamentul a prelungit starea de urgență până la sfârșitul lunii aprilie și a ordonat îngrădiri, așa cum prevede legea pentru perioadele de criză.

Dar apoi guvernul a revenit asupra acestor decizii. Ministrul Sănătății, Adam Vojtěch, le-a repus în vigoare de îndată, ce-i drept, dar de această dată în baza legii de protecție a sănătății publice.

Ondřej Dostál, expert în legislația Sănătății, cel care a dat cu succes în judecată guvernul, s-a declarat satisfăcut de sentința judecătorilor. „Din perspectiva statului de drept democratic am avansat iarăși câțiva pași”, a declarat el în cadrul unui interviu oferit revistei economice „Hospodářské noviny”. „A fost vorba de o șmecherie a guvernanților, care, evident, au vrut să evite plata unor despăgubiri”, a opinat juristul.

Mulți cehi se bucură că pot iarăși călători

„Guvernul a părăsit tărâmul relativ sigur pe care îl oferă pentru îngrădiri legea privind perioadele de criză și a ales, riscant, legea pentru protecția sănătății drept bază juridică pentru aceleași îngrădiri”, a explicat pentru DW renumitul avocat ceh Tomáš Sokol, care a fost ministru de Interne între anii 1990-1992. „Instanța nu a acceptat asta și nu este deloc surprinzător”, a completat el.

„Este o sentință foarte importantă care îi arată executivului că trebuie să respecte legea și în vremuri de criză”, crede ziaristul Petr Janyška, fost ambasador al Cehiei la Paris. „Dar m-aș mira dacă Babiš nu va încerca să o pună sub semnul întrebării”, a adăugat el.

Și iată că așa este, Babiš încearcă asta. Ministrul Sănătății, Vojtěch, a anunțat că a făcut apel. 

„Nimeni nu vă va permite accesul”

Vinerea trecută guvernul a decis să ceară Parlamentului o prelungire a stării de necesitate până pe 25 mai. În acea zi vor expira aproape toate îngrădirile decise pe fundalul pandemiei, cu două săptămâni mai devreme decât se stabilise în urmă cu 10 zile. 

În ce-l privește, premierul ceh nu așteaptă mari schimbări după recentele decizii. Călătoriile în străinătate nu sunt decât teoretice și nu se vor putea materializa. „Nimeni nu vă va permite accesul” într-o altă țară, a declarat el vineri. Dintre statele vecine, doar Austria permite străinilor accesul pe teritoriul său, dar numai celor care au o dovadă că nu sunt infectați cu noul coronavirus, emisă cu cel mult patru zile în urmă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img