spot_img
3 C
București
duminică, decembrie 22, 2024
AcasăDiasporăPovestea Mihaelei, românca traficată în UK

Povestea Mihaelei, românca traficată în UK

-

Traficul de femei din România rămâne o realitate, după cum rezultă dinr-un reportaj realizat de televiziunea BBC, transmite RFI.

- Reclama -

Mihaela, o femeie de 26 de ani, este înfățișată într-o bucătărie, gătind. O scenă care ar putea avea loc în orice apartament, dar în fapt acesta este singurul refugiu din România pentru femei traficate în scop de prostituție.

- Advertisement -

Dimineața și după amiaza aveam 15 clienți. Seara până a doua zi dimineața îmi mai aduceau alți 20„, spune femeia care a fost traficată de trei ori prin Europa împotriva voinței ei.

Ea povestește că a fost dusă de la vârsta de 16 ani prin Ungaria, Austria și Elveția, uneori cu pistolul la tâmplă.

- Advertisement -

Inițial ea a avut o relație cu un traficant de femei care i-a făcut promisiuni pentru o viață mai bună în Europa pentru ca până la urmă să o transforme în prostituată.

Mihaela a reușit să scape dar a fost retraficată, fiind atrasă într-o capcană de o femeie într-o gară din București.

Acum, fosta prostituată locuiește în refugiul fundației Ușa Deschisă împreună cu fiica ei, al cărei tată este unul dintre traficanți.

Refugiul are 18 locuri și a ajutat circa 200 de femei în patru ani, aici lucrând voluntari din  Brazilia, Statele Unite și Olanda.

Fără scrupule

Reportajul BBC face un popas în comuna Nicorești din județul Galați unde imaginile par să fie din secolul al XX-lea sau chiar XIX-lea, cu căruțe trase de cai și oameni care iau apă de la pompă.

Traficant de femei în închisoare

Aici, o femeie pe lună în medie dispare ca urmare a traficului, spune Claire Melinte, originară din Marea Britanie, căsătorită aici și care a înființat un centru comunitar pentru copii.

Ea spune că femeile sunt atrase de bărbați care le promit o relație stabilă și o viață mai bună, câștigându-le afecțiunea și încrederea, iar apoi le vând traficanților.

În majoritate acestea sunt fete foarte tinere care se îndrăgostesc de pești care sunt mai în vârstă„, spune Melinte.

„Școala locală se termină la 14 sau 15 ani. Deci, există o mulțime de fete fără nicio educație și care nu au nimic făcut toată ziua”, explică ea vulnerabilitatea fetelor.

Dar momentul de vârf al reportajului îl constituie un interviu cu un traficant, Valentin Preda, care ispășește o sentință de cinci ani închisoare pentru traficarea a 15 femei în scop de prostituție.

El recunoate că a folosit „iubiți” care atrag femeile și a lucrat în tandem cu mama sa.

Nu prea te gândești că e vorba de fiica cuiva; te gândești doar că trebuie să faci bani și asta e. Nu mi-ar părea rău să o iau de la capăt”, răspunde cu calm Preda la întrebările reporterei BBC Naomi Grimley într-un penitenciar din România.

Țără origine de trafic

România rămâne una dintre principalele țări de origine în ceea ce privește traficul de femei în Marea Britanie estimat între 10000 și 13000, alături de Nigeria, Albania, Vietnam și Polonia.

Directorul interimar al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Adrian Petrescu, spune că România ia măsuri de combatere a acestui fenomen și că peste 500 de persoane sunt trimise anual în judecată ub astfel de acuzații.

Premierul May are o implicare personală, în calitatea ei de ministru de interne în perioada 2010 – 2016 ea a inițiat și promovat în parlament legea de combatere a sclaviei moderne.

În acest sens a fost creat un fond anual de 33 de milioane de lire sterline, dar România nu beneficiază de acești bani întrucât nu este suficient de săracă.

Realitatea însă arată că destule femei din România, mai ales din zonele rurale afectate de sărăcie, sunt extrem de vulnerabile și tentația Occidentului le aruncă în brațele unor bărbați lipsiți total de scrupule care le transformă în prostituate.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
- Advertisment -spot_img
spot_img